Már elég hosszú ideje fáradozik azon a tudományos élet egy jelentős része, hogy enyhítse az emberek, pontosabban a csokoládéfogyasztók bűntudatát. Túl régóta tartja ugyanis magát az a makacs nézet, hogy a csoki ártalmas. (Valamiért ebben a nézetben többnyire a szülők osztoznak…)
Ami pedig így, ebben a formában bizony nem igaz.
Illetve ugyanaz vele a helyzet, mint a legtöbb hasonló esetben: a minőségen és a mennyiségen múlik minden. Jó minőségű, tehát minél nagyobb kakaótartalmú csokoládéból akár naponta is fogyaszthatunk nyugodtan. De a tudósok ennél is tovább mennek, mert kifejezetten egészségvédőnek ítélik a közkedvelt édességet, hiszen egyértelműen értágító, érvédő hatása van, ráadásul vasat, káliumot, kalciumot, vitaminokat és nyomelemeket is tartalmaz. Ez némileg a tejcsokoládéra is áll, és valamennyire még a fehér csokira is, amely nem kakaóport, hanem kakaóvajat tartalmaz, a cukron és a tejporon kívül.
A Tamás által készített három „csokisággal” nyugodtan várhatunk vendégeket, mert elég finomak és elég különlegesek ehhez. A rétes például már rég „kinőtte magát”. A túrón, almán és az egyéb jól ismert belevalókon túl rengeteg édes – és sós! – töltelékkel tölthetjük.
A golyócskák pedig előre elkészíthetőek, és ha különböző anyagokba, színes tortadarába, kókuszba vagy kakaóporba hengergetjük őket, máris variáltuk egy kicsit a kínálatot.
Egyik recept sem bonyolult, de annak tűnik!
Csokoládés rétes (1,5 óra) Hozzávalók: 10 dkg csokoládé, 10 dkg darált mandula, 10 dkg zsemlemorzsa, 3 tojás, fél l tej, 13 dkg kristálycukor, 3 dkg liszt, 5 dkg vaníliás cukor, 1 narancshéj, mérettől függően 6-9 db réteslap, 2 dkg vaj.
A morzsát, a mandulát, a lisztet és a narancshéjat összekeverjük. A tejet a kristálycukorral, vaníliás cukorral és a csokoládéval felmelegítjük és lassú tűzön, addig melegítjük, míg a csoki és a cukor felolvad benne. A tűzről lehúzva hozzáadjuk a száraz keveréket és összekeverjük. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját a töltelékhez keverjük, a fehérjéből, egy kis csipet sóval, kemény habot verünk. Legvégül, a szinte már teljesen kihűlt masszába óvatosan beleforgatjuk. Egy réteslapot lefektetünk, megkenjük olvasztott vajjal, rá a következő réteslap, újra vaj és újra réteslap következik. 3 milliméter vastagon megkenjük a masszával, feltekerjük, két végét behajtjuk, és tepsibe tesszük. A többi tésztát is ugyanígy betöltjük. A rétesek tetejét megkenjük vajjal, és 200 C-ra előmelegített sütőben 5-6 perc alatt hirtelen megsütjük. Ezután pár percre kinyitjuk a sütő ajtaját – hogy hamarabb lehűljön -, levesszük a hőfokot 150 C-ra, és az ajtót visszahajtva, még 10 percig sütjük. Felvágás előtt legalább 15 percig pihentessük.
|
A Nők Lapja 42. számában két további szuper csokis receptet (Fehér csokoládés – étcsokoládés torta mascarponéval, Fehér csokoládés-kókuszos golyók (házi Raffaello) találhattok!