Aktuális

Greenpeace kampány a klímaváltozás ellen

A klímaváltozás a Föld éghajlatának nagymértékű megváltozása, melyben az emberi tevékenység jelentős és egyre növekvő tényező. Az emberiség az ipari forradalom óta fosszilis energiahordozókat (szén, kőolaj) hatalmas mennyiségben éget el, és ezzel üvegházhatású gázokat (ÜHG), főként szén-dioxidot juttat a levegőbe. Ennek eredménye, hogy az utóbbi száz évben a globális átlaghőmérséklet már 0,74 Celsius fokkal megemelkedett, és ha a jelenlegi ütemben folytatódik a felmelegedés, akkor a század végéig várhatóan 2 fokkal lesz magasabb a globális átlaghőmérséklet.

Greenpeace kampány a klímaváltozás ellen

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Bizottságának (IPCC) 2007-es jelentése szerint, ha a jelenlegi ütem megmarad, akkor a század végére 0,18-0,6 méterrel emelkedhet a világtengerek szintje, a szárazföldi és tengeri jégtakarók elolvadnak, és egyre gyakoribbá válnak a szélsőséges időjárási viszonyok.

Greenpeace kampány a klímaváltozás ellenAz idén decemberben tartandó 15. ENSZ Klímakonferencia alapvető fontosságú a klímaváltozás elleni harcban, hiszen a világ vezető politikusainak lehetőséget nyújt, hogy létrehozzanak egy új globális megállapodást, és valóban hatékony és szigorú vállalásokat tegyenek bolygónk megmentése érdekében.

Most nem csak az olyan nagy kibocsátókon, mint az Egyesült Államok és Kína, a világ szeme, hanem nagy elvárásokkal kell az Európai Uniónak és ezen belül hazánknak is szembesülnie. Európa vezető szerepet vállalt a klímaváltozás elleni harcban, ehhez azonban a tagállamok egyöntetű kiállására van szükség.

Fontos tudni, hogy az igazi hangsúly az idei klímakonferencián van, hiszen Kiotó után ez lesz az első olyan ENSZ klímacsúcs, ahol egy új, reményeink szerint valóban hatékony megállapodás születik. Ezért lényeges, hogy kiemelt fontosságú ügyként kezelje ezt Magyarország kormánya, és személyesen a Miniszterelnök képviselje hazánkat Koppenhágában.

A Greenpeace idei legnagyobb kampányának célja, hogy Koppenhágában egy valóban szigorú, az éghajlatunkat hatékonyan védő megállapodás szülessen. A honlapukon útjára indítottak egy petíciót is, amit már több ezren írtak alá jelenleg, és amit decemberben a szervezet az összegyűlt aláírásokkal együtt személyesen ad át Bajnai Gordon miniszterelnök úrnak. Csatlakozzon Ön is a Greenpeace petíciójához!

Greenpeace kampány a klímaváltozás ellen

Itt írhatja alá: http://www.tegyelaklimaert.hu/peticio

 

Greenpeace kampány a klímaváltozás ellen

 

Társadalmi célú hirdetés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top