nlc.hu
Aktuális
Kocsisok az irodában: sokat káromkodnak az amerikai dolgozók

Kocsisok az irodában: sokat káromkodnak az amerikai dolgozók

Egy amerikai kutatás szerint a munkahelyen annak ellenére is egyre többen használnak nyomdafestéket nem tűrő kifejezéseket, hogy azt a legtöbb cégvezető nem nézi jó szemmel.

A SurePayroll vállalat a munkahelyi káromkodás elfogadottságát vizsgálta. A 225 munkavállalóval készült tanulmány alapján a munkahelyi káromkodás a kisvállalkozások alkalmazottainak háromnegyede szerint sértő és a professzionalitás hiányát mutatja, sőt, a válaszolók közel fele szerint a zaklatás határát súrolja az illetlen kifejezések rendszeres használata. Ennek ellenére a megkérdezettek 40 százaléka azt válaszolta, hogy vele is előfordul, hogy nem megfelelő stílusban beszél munka közben. Ráadásul minden tizedik dolgozó szerint a káromkodás egyenesen javítja a munkahelyi morált, míg további 10 százalék gyakrabban használ nyomdafestéket nem tűrő kifejezéseket munka közben, mint az irodán kívül – írja a www.working.com, amelynek cikkét az ELTE Társadalomtudományi Karának hírlevele idézi.

Michael Alter, a kutatást végző vállalat igazgatója szerint „a mindennapi kultúrában már viszonylag elfogadott a káromkodás, azonban a kisvállalatok vezetői számára még nem az”. Hozzátette továbbá, hogy „a fizikai munka közben még mindig többet káromkodnak, ugyanakkor mind a fizikai, mind a szellemi munkánál elfogadhatatlan az illetlen kifejezések használata”.

A kutatók két javaslatot is tesznek arra, hogy hogyan lehet csökkenteni a munkahelyi káromkodást. Az egyik módszer, hogy minden illetlen kifejezés után egy dollárt kell befizetnie a vétkesnek. A másik ötlet, hogy a vulgáris szavakat valamilyen hangzásában hasonló kifejezéssel helyettesítsék, amire számos példa található mind az angol, mind a magyar nyelvben – merthogy ezek a módszerek itthon sem volnának haszontalanok.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top