Aktuális

Bohókás divatdiktátorok túlzásai…

Ők határozzák meg a divatot. Ha ma megtetszik nekik egy árnyalat, holnapután az egész világ azt a színt akarja hordani. Ami nekik egy laza tollvonás a vázlatfüzetükben, az a szezon meghatározó szoknyahossza lesz. De néha elképesztő darabokat vesznek elő a saját szekrényükből.

Bizony, a legnagyobb tervezők engedik meg maguknak a legmeglepőbb viseleteket – önmaguk reklámhordozói. Ha a szélsőségeket nem is kell utánoznunk, azért érdemes megtanulni tőlük, hogyan öltözzünk. Vagy éppen azt, hogyan ne…

Miuccia Prada: kanapéhuzatban, vegyvédelmi kesztyűben?

Bohókás divatdiktátorok túlzásai…Azt Meryl Streep óta tudjuk, hogy az ördög Pradát visel, de vajon kicsoda Prada? És mit viselhet ő? Logikus lenne, hogy Miuccia Prada, a divatház első asszonya maga is saját termékeit hordja, de az az igazság, hogy ő előszeretettel jár mások által tervezett – néha kevéssé ízléses – ruhákban. „Sohasem érdekelt a divat!” – sokkolja a tervezőnő az újságírókat, akik a fiatalkoráról kérdezik. „Biztos voltam benne, hogy politikus leszek, a női jogok élharcosa, vagy pantomimművész.” Miuccia végül 1978-ban mégis átvette a családi cipő- és táskagyár vezetését. A hatvannyolc éves tervező játéknak tekinti a divatot, méghozzá olyan játéknak, amelyből ő a nem túl előnyös külseje miatt sokáig kimaradt. „Szeretek játszani a vonalakkal, színekkel, anyagokkal. A divat nekem egy geg” – mondja a tervezőnő, aki szerint a rossz ízlés bizony a mindennapjaink része, és ahogy elnézzük Miuccia öltözetét, ezt nem is tudjuk megcáfolni.

Mit tanulhatunk Miuccia Pradától?

Merészséget és kísérletező kedvet! A tervezőnőről, aki tudja, átlagos külsejével a sok gyönyörű sztár között csúnyácskának hat, épp ezért, ha meg kell jelennie egy rendezvényen, ügyel arra, hogy egy bohókás kalap, finom fülbevaló, vagy merész nyaklánc elterelje a figyelmet az arcáról. A cipője mindig gyönyörű, kecses darab. „A magas sarkak kecsessé teszik a lábamat, és van még egy előnye a szép cipőknek: nem lehet kihízni őket!”

Mit tanácsolnánk a tervezőnőnek?

Soha ne vegye fel a konkurencia ruháit! Legalábbis, ha a nénikéje kanapéjára emlékeztet a mintájuk… Nincs mese, Miuccia részéről finoman fogalmazva is merész választás volt ez a Chanel ruha, és a vastag, szürke kesztyűre is csak a H1N1-vírustól való félelme lehet a magyarázat.

 Betsey Johnson: színorgiával tiszteleg Andy Warhol előtt

Bohókás divatdiktátorok túlzásai…New York divatkirálynőjét karrierje elején, a hatvanas években „eredeti, vad gyermeknek” hívták a divatkritikusok, s hiába telt el négy évtized, a tervezőnő szemmel láthatóan sem eredetiségéből, sem vadságából nem enged, és gyermeki énjéhez is ragaszkodik. „Gyakran járok lenge, fodros-bodros vagy tüllszoknyában. Miért ne tehetném? Szeretem a kislányosan nőies darabokat!” – mondja a hatvanhét éves Betsey, aki Andy Warhollal is dolgozott együtt, a Velvet Undergrund nevű rock bandát pedig nemcsak öltöztette, de az egyik alapító taghoz feleségül is ment. Ruhái egyszerre játékosak és elegánsak, ám ő maga még mindig úgy öltözik, mint egy tizenhárom éves kamasz.

Mit tanulhatunk Betsey Johnsontól?

Nyugodtan párosíthatjuk az első ránézésre össze nem illő színeket, anyagokat és fazonokat – persze csak ha sikerül a jó ízlés határain belül maradnunk! Betsey szerint az a legfontosabb, hogy jól és szexisnek érezzük magunkat egy ruhában. „Ha te elhiszed, hogy a legszebb nő vagy a világon, a környezeted is elhiszi neked!” – vallja a tervezőnő, aki szerint már rég elavult az a szabály is, hogy egyszerre csak három színt viselhetünk!

Mit tanácsolnánk a tervezőnőnek?

Kevésbé vibráló színeket, és egy picivel alkalomhoz illőbb ruhát válasszon a partikra. „Egyszerűen nem volt kedvem szoknyához, fogtam ezt a farmert, és lenyisszantottam a szárát!” – lepte meg a vörös szőnyegnél összegyűlt riportereket a tervezőnő.

 Vivienne Westwood: Talán azokat a ruhákat viseli, amelyeket a modellek nem voltak hajlandók felvenni?

Bohókás divatdiktátorok túlzásai…„Gyerünk, rokizzunk!”, „Túl gyors az élethez, túl fiatal a halálhoz”,Szex”, „A világ vége” – akár rocklemezek címei is lehetnének, ám valójában ezek az angol punk divatdiktátor Vivienne Westwood első üzletének nevei. „Az évtizedek során változtam, ezért változtak a butik nevei is. Emlékszem, eleinte nem is ruhák voltak a kirakatban, hanem lemezek, amiket hallgattam, filozófusok könyvei, amik inspiráltak. Ezekből tudhatták meg az első vevőim, milyen a stílusom” – emlékezett vissza a hetvenes évekre Westwood, aki ma már több neves angol kitüntetéssel dicsekedhet. No és azzal, hogy ő volt az első nő, aki fehérnemű nélkül, tetőtől talpig átlátszó estélyiben jelent meg egy londoni bálon. Hollywoodot is meghódította: a Szex és New York moziváltozatában Carrie tőle választott esküvői ruhát, amelyet a filmbemutató után majdnem hárommillió forintért árultak.

Mit tanulhatunk Vivienne Westwoodtól?

Igencsak kihasználja természetes adottságait: fehér bőrét és lángvörös hajkoronáját. „Akinek ilyen színei vannak, az bármit felvehet, mindenben egyedi lesz!” – nyilatkozta róla egy angol divatszakember. Vörös hajú olvasóink tehát bátran hordjanak élénk színeket, amit pedig mindenki eltanulhat, az az, hogy Westwood minden öltözékében van valami hagyományos elem, mely a több évszázados angol divat gyökereit idézi meg. (A képen a sárga kabát alatt skótkockás topot visel.) Vivienne ezeket a múltból vett darabokat párosítja a punkos ruhákkal.

Mit tanácsolnánk a tervezőnőnek?

Legközelebb nézzen tükörbe indulás előtt, és kérjen egy cipőt Miuccia Pradától! Mi tényleg értékeljük Westwood szabad szellemét, de a szénaboglya haját nem sikerült eltakarni ezzel a sapkával, és azért az sem lenne baj, ha nem viselné egyszerre az aktuális szezon összes divatszínét.

 Marc Jacobs elegáns szoknyát tervezett magának

Bohókás divatdiktátorok túlzásai…A Louis Vuitton vezetője egyszerre legalább négy márkának készít kollekciókat. Munkáit annyira áthatja a divat, hogy a legenda – és Az ördög Pradát visel című könyv – szerint az amerikai Vogue szerkesztőségében a lazább pénteki napokon is kizárólag az általa tervezett farmernadrágokat engedélyezi a szigorú főszerkesztő, Anna Wintour. Marc a nagymamájának köszönheti, hogy divattervező lett, szülei gyakran bízták a divatmániás nagyira, s mellette szerette meg a színek, anyagok, formák világát. Néhány évvel ezelőtt ebben az összeállításban még egy kicsit hízásnak indult, hosszú és zsíros hajú fiatalembert kellett volna bemutatnunk. „Rájöttem, milyen szórakoztató magammal foglalkozni, s teljesen átalakítottam a testemet. Napi két órát sportolok, egyedi tetoválásokat varrattam, és minden nap odafigyelek arra, hogy mit veszek fel” – nyilatkozza mostanában a Louis Vuitton első embere, aki a testére tetováltatta több csillag és nonfiguratív minta mellett kedvenc rajzfilmfiguráját, Spongya Bobot is.

Mit tanulhatnak férfi olvasóink Marc Jacobstól?

Hogy bátran hordjanak szoknyát! Na jó, csak viccelünk, de az tény, hogy Marc az általa kifejezetten férfiaknak tervezett fekete lapszoknyát is tudja elegánsan viselni. A trükk pedig, amelyet érdemes ellesni: hogy tetőtől talpig feketében még az extravagáns szabású darabokkal is elegánsak lehetünk. A hosszú ingujj pedig eltakarja Marc színes tetoválásait!

Mit tanácsolnánk mi a tervezőnek?

Marc előszeretettel festeti sötétkékre a haját, mert az szerinte jól áll neki. Szerintünk viszont kevesebb kamaszos csínyre van szüksége egy negyvenhat éves, őszülő halántékú úriembernek. A bakancs helyett is hordhatna valami elegánsabb cipőt. Amihez viszont választhatna nadrágot. De persze lehet, hogy mi vagyunk konzervatívak…

Még több az e heti Nők Lapjából:
Fábry Sándor: Ismert emberekkel nem barátkozom
Fábry Sándor: Ismert emberekkel nem barátkozom »
D. Tóth Kriszta: Répa és pálca »
3 egyszerű recept csirkeszárnyra »
Menjek vagy maradjak? – Amikor még javítható a kapcsolat »
Mit tervezel a következő harminc évre? »
Soványak kontra „átlagosak” »
Eged Zsófi és a négylábúak »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top