Aktuális

Évi kötelező díjak

Október 30.-án reggel tették közzé jövő évi kötelező díjaikat a hazai biztosítótársaságok. A várakozásoknak megfelelően idén sem állt meg a díjak csökkenése, sőt nincs olyan biztosító aki emelte volna díjait. A Biztosítás.hu elemzéséből kiderül, mik az új kedvezmények és mennyit spórolhatunk biztosításunkon a holnaptól induló kampányban.

A megjelentetett tarifák alapján már biztosra vehető, hogy idén novemberben is kétszámjegyű %-os csökkenés áll be a kötelező biztosítások átlagos díjában. Bár egyes szakértők már komolyan féltik a biztosítási piacot a túlságosan is olcsó kötelezőtől, a biztosítótársaságok továbbra is ölik egymást az ügyfelekért.

Jól példázza a verseny végletekig történő kiéleződését az egyik új kedvezménytípus is (“Welcome kedvezmény”), melyet azoknak az autósoknak ajánlanak fel egyes társaságok, akik az elmúlt években még egyáltalán nem éltek a biztosítóváltás lehetőségével(!). Ezzel a kedvezménnyel egyértelműen a régi biztosítójukhoz eddig még hűséges ügyfelek elmozdítását szeretnék elérni a társaságok.

Az új váltóknak nyújtott kedvezmények mellett a kármentes ügyfelek számára nyújtott kedvezmények is megsokasodtak. A korábbi két biztosító helyett, ma már hat társaság ad ilyen típusú kedvezményt, mely a családi vagy gyermek kedvezménnyel együtt az idei év slágerének ígérkezik. Tovább növekedett ugyanakkor az online típusú kedvezmények száma, ahol az interneten történő szerződéskötésre adott kedvezmények mellett árcsökkentő tényezővé válik az emailcím, illetve a mobilszám megadása is.

Az új kedvezmények mellett jellemző még a kedvezmények mértékének biztosítónkénti jelentős növelése is. Aki korábban 10%-ot adott, az most biztos, hogy 15 vagy 20%-ot, aki 20%-ot adott, az most 25%-ot vagy még többet ad. Emellett az elérhető maximális kedvezmény mértéke is mindenhol nőtt, a tavalyi 45 helyett 60-70%-ra.

A kedvezmények számának és mértékének növelésével a biztosítók, szinte kivétel nélkül két számjegyű (10-25%-os) díjcsökkentést hajtottak végre, aminek köszönhetően idén tovább csökken a biztosítót váltó autósok átlagdíja. A Biztosítás.hu elemzése szerint, a már tavaly is alacsonynak számító 30.000 Ft-os átlagdíj, akár a 25-27.000 Ft-ra is csökkenhet idén.

 

Hol, mi változott? Grafikonok és Biztosítónkénti részletes elemzés

Grafikonok

Az alábbi három grafikonból látható, hogy az előző évhez képest az idei kampányban minden kategória és település díjcsökkenésre számíthat.

Évi kötelező díjak

 

 

Évi kötelező díjak

Évi kötelező díjak

Az alábbi két tábla a legolcsóbb és legdrágább díjak közötti idei különbségeket mutatja be, A00-ban, három gyakori gépjárművet alapul véve Budapest / Vidék tekintetében.

Évi kötelező díjak

 

Biztosítónkénti részletes elemzés

Aegon

A tavalyi kampányban is jól szereplő Aegon, idén még jobban beleerősített. 6-7%-os átlagos díjcsökkentéséből kiemelkedik a 30-45 éves korosztály esetében megvalósított 20-25%-os alapdíj csökkentés, mely az Aegon esetében jó alapot ad a sikeres kampányszereplésre. Gyermek kedvezménye mellett a kármentességi kedvezményt emelhetjük ki, melyek segítségével az Aegonnál elérhető maximális kedvezmény a 40%-ot is elérheti!

Posta

A Posta biztosító alapdíj tarifája ugyan nem változott, de számos új kedvezmény került bevezetésre a társaságnál és az egyes települések besorolása is jelentősen kedvezőbb lett. A nyugdíjas, a közalkalmazott, a tömegközlekedési dolgozói, és a 3 éve nem váltók kedvezményeinek köszönhetően, a társaság díjai mintegy 5-10%-al csökkentek átlagosan. A tarifák elemzéséből kiderül, hogy a Posta továbbra is megtarthatja vezető szerepét – a mások által nem túlzottan kedvelt fiatal vezetők körében – és a vidéki városokban is jelentős kötésre számíthat.

Signal

A Signal alapdíjai Budapesten 20%-al, a megyeszékhelyeken 9%-al csökkentek, a társaság gyermekkedvezménye pedig 10-ről 20%-ra emelkedett. Ezzel párhuzamosan a maximális elérhető kedvezmény mértéke 35%-ra nőtt. A társaság elsősorban a kistelepülések lakói esetében remélhet sikert, ahol 15%-os takarékszövetkezeti kedvezményét is érvényre juttathatja.


Uniqa

Az Uniqa a tavalyi évekhez képest 15%-os átlagos díjcsökkentést hajtott végre. A kampánykedvezményét 25%-ra emelte(!) és a vidéki bónuszos ügyfeleknek is 25%-os un. Extra kedvezményt vezetett be. Maximálisan adható kedvezménye így eléri az 50%-ot! A kampányban várhatóan az előző évinél lényegesen jobban szerepel majd.


Union

Az Union alapdíjai nem emelkedtek. A társaság 5-20%-os díjcsökkentést hajtott végre a kistelepüléseken, valamint kedvezőbb díjat ad a nagyobb cm3 kategóriába tartozó járművekre is.

A hazai piacon elsőként kötelező biztosítási önrészesedés vállalásának lehetőséget ajánlja fel a járművezetőknek, mely a gépjármű biztosítások közül korábban, csak a CASCO biztosítások esetében volt megszokott. A 20 vagy 50 000 Ft-os egyszeri önrész vállalásának ellentételezéseként 20-30%-os kedvezményt ad díjaiból. Ez átlagosan, mintegy 6-8 ezer forintos díjkedvezményt jelent. Bár az önrész kétség kívül újdonság, de a többi biztosító – önrészhez nem kötődő – kedvezménye miatt, az Union csak mérsékelt sikerre számíthat.


KÖBE

A díjait összességében 15%-al csökkentő KÖBE is új akcióval próbálkozik. TVK néven (Tudatos Vezetők Kedvezménye) olyan kedvezményt vezet be, mely azoknak ad 10% kedvezményt, akik vállalják, hogy megszívelik a társaság által emailben küldött “Vigyázzon, itt a tél. Cserélje le gumiját időben!” típusú tanácsokat ezzel téve a balesetmentes közlekedésért. E mellett a társaság kármentes és gyermekes ügyfeleinek 15-15% kedvezményt ad és tavalyi januári kedvezményét (mely csak a váltóknak szólt), még kiegészítette egy novemberi “friss” váltóknak szóló kedvezménnyel is. Mindkettő 10%, így a KÖBE max. kedvezménye idén a 60%-ot is elérheti!


MKB

Az MKB a többiekhez hasonlóan csökkentette alapdíjait. Az 5-7%-os csökkentésből kiemelkedik a fiatal vezetőknek adott 25-30%-os kedvezmény és a kedvezmény maximum 40%-ra történő emelése, valamint az gépjármű kedvezmény, mely a jármű 3 éves koráig adható.


K&H

A tavaly gyengébben szereplő társaság alapdíjainak idei 14%-os emelését új kedvezmények bevezetésével kompenzálta. Így az autósok részére kiajánlásra kerülő díjai összességében akár 15%-al is a múlt évi díjai alatt lehetnek. A társaság 10% kedvezményt ad mind a gyermek, mind a 2 éves kármentesség, mind pedig a 10 évesnél öregebb autók esetében.


Groupama
Garancia

A tavasszal egyesült két társaság vidéken 7%, míg Budapesten 15%-os árcsökkentést hajtott végre. A társaság a piaci részesedés bővítését célzó lépéssel párhuzamosan a meglévő állomány megtartását is célul tűzte ki. Ennek érdekében a társaság nem emel régi ügyfeleinek, sőt a bónuszt lépő ügyfeleinek még a díjcsökkenést is meghagyja.

Allianz

Az Allianz a korábbi évekhez hasonlóan most is a kártapasztalatainak megfelelően árazta be az egyes szegmenseket. Meglévő és kármentes ügyfeleinek jelentős kedvezményt ad, de a más biztosítóktól érkező bónuszos ügyfeleket és a legalább 3 éves jogosítvánnyal rendelkező vezetőket is kedvező díjjal honorálja. A tavalyi kampányban alkalmazott 30%-os kötési kedvezményét 33%-ra növelte. Genertel A társaság az alapdíjak kis mértékű növelése mellett a kármentes ügyfelek kedvezményét a korábbi 35%-ról 55-re növelte. E mellett a 2 éve nem váltóknak a Posta Biztosítóhoz hasonlóan 10% kedvezményt ígér.


Generali

A Generali tovább közelítette díjait direkt biztosító testvéréhez (Genertel), és átlagos 15%-os díjcsökkentést hajtott végre. Ez Budapesten mintegy 18%-os, míg vidéken 8%-os csökkentést jelent. E mellett 35% alap kármentességi és + 20% Extra kármentességi kedvezményt is ad a kampányban az 5 éve kármentes ügyfeleknek.

Wabard

A felügyelet által felfüggesztett Wabard is meghirdette díjait. A társaság ugyan új ügyfelet nem szerezhet a kampányban, de bízik a magas ügyfélmegtartásban. Tavaly legalacsonyabb átlagdíjával 90 ezer szerződést szerzett, melyből most igyekszik minél többet megőrizni. A társaság 26 éves kor alatt 9%-os, míg 36 év felett átlag 20%-os alapdíj emelést hajtott végre. A 26-35 éves kor között viszont mintegy 15%-al csökkentette díjait. Érdekesség, hogy a társaság a 66 év felettieket is betette ebbe a kedvezőnek ítélt kategóriába és nekik is 15%-os kedvezményt ad, magasnak eddig sem mondható díjaiból.


AIM Biztosító

Az AIM a TIR Biztosító állományát évközben vette át. A tarifatáblát akkor nem módosíthatta. A mostani díjhírdetés alkalmával azonban megvalósíthatta tervezett elképzeléseit. A korábbi alapdíjak teljes egésszében átszámításra kerültek. A díjstruktúra az új stratégiának – az interneten keresztül történő értékesítésnek – lett alárendelve. Ennek megfelelően az alapdíjak általában magasabbak lettek, de jelentős, mintegy 35%-os online kedvezményt kapnak azok, akik online szerződnek. Emellett 10% jár még az új (0-3 éves) autókra is. Az AIM díjai végeredményben 10-35%-ot csökkennek a vidéki 25-35 éves autósok és az ennél idősebb korosztályok tekintetében.

forrás: biztosítás.hu

További információk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top