Aktuális

Négyszázhúsz tehén tejel az automatáknak

Néhány héten belül a dél-szlovákiai Rimaszombatban (Rimavská Sobota) kezdi működtetni első tejautomatáját a közeli Gernyőpusztán (Bottovo) működő, jelenleg eladási gondokkal küszködő mezőgazdasági társulás.

A szlovákiai Rimaszombati Járás egyik legjobb mezőgazdasági vállalkozása december elejére tervezi az automata üzembe helyezését. Saját termelésű tejet forgalmaznának, terveik szerint egy liter teljes zsírtartalmú tejért 50 centet (140 forint) kérnének. A szlovákiai üzletekben jelenleg árusított tej ennél sok esetben drágább, és nem teljes zsírtartalmú – idézi az Új Szó című pozsonyi napilapot a Magyar Távirati Iroda.

A gernyőpusztai mezőgazdászok egy éjjel-nappal működő automatát szeretnének üzembe helyezni, az ezzel járó költségeket teljes egészében vállalnák. Nem számíthatnak ugyanis a szlovák mezőgazdasági minisztérium támogatására, mert a szaktárca csak olyan automatához ad támogatást, amelyet közvetlenül a termelői helyen helyeznek üzembe. Gernyőpusztán viszont alig több mint kétszázötvenen élnek, ott nem lenne gazdaságos a tejautomata telepítése és működtetése.

A gazdaság a rimaszombati árusítás tapasztalatai alapján más, nagyobb településeken is terjeszkedne a későbbiekben. Gernyőpusztán négyszázhúsz fejőstehenet tartanak, napi átlagban kilencezer liter tejet termelnek. Korábban nem volt gondjuk az eladással, a felvásárlói árak csökkenése, a támogatási rendszer változása és a gömöri tejipari üzem idei leállása óta viszont egyre komolyabb értékesítési gondokkal kellett megküzdeniük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top