nlc.hu
Aktuális
Pénzügyi oktatás? Csak elméletben!

Pénzügyi oktatás? Csak elméletben!

Némileg ellentmondásos adatokat tárt fel egy tajvani kutatás a helyi szülők pénzügyi attitűdjeit illetően. A felmérés szerint, a felnőttek támogatják gyermekeik pénzügyi ismereteinek bővítését, ám erre csak elméleti szinten teremtenek lehetőséget. Pénzt ugyanis nem nagyon adnak nekik...

A Global Views magazin által közzétett felmérés szerint a tajvani szülők többsége egyetért azzal, hogy az alap- és középfokú iskolai oktatási rendszerben szükség van a diákok pénzügyi ismereteinek elmélyítésére is. 57,4 százalékuk egyetért a helyi Oktatási Minisztérium azon kezdeményezésével, amely szerint a 12-15 évesek számára az alapvető kompetenciák megszerzéséhez szükség van egy pénzügyi tantárgy bevezetésére is.

Az ismeretszerzés támogatása ugyanakkor úgy tűnik, csak elméleti: a szülők mintegy fele egyáltalán nem beszél pénzügyekről a gyermekével, és mintegy kétharmaduk nem ad neki zsebpénzt, amellyel a gyerek valamilyen formában gazdálkodhatna. Mindemellett – bár a szülők több mint 80 százaléka eszközöl gyermeke számára valamilyen pénzügyi befektetést vagy megtakarítást -, arra már nem ad lehetőséget, hogy a gyerek ennek kezelésébe belefolyjon, vagy beleszóljon.

Miközben a szülők jelentős része nem ad zsebpénzt, amellyel gyermeke az elméleti ismereteit a gyakorlatban is kipróbálhatná, elvárásai azért vannak csemetéje pénzgazdálkodásával kapcsolatban. A megkérdezett felnőttek 88 százaléka állítása szerint hagyná, hogy a gyerek úgy költse el a zsebpénzét, ahogy szeretné, de 60 százalékuk felügyelné a gyerek pénzkezelését, 62 százalékuk pedig elvárná, hogy a gyermek takarékoskodjon a zsebpénzével.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top