Aktuális

Milliók járnak baleseti sérülésekért

Mindenki hallott történeteket Amerikából, bagatellnek tűnő okok miatt megítélt mesés kártérítésekkel. Nem köztudott, de itthon is jelentős biztosítói kártérítésre számíthat egy közlekedési baleset minden vétlen súlyos sérültje.

Kinek jár kártérítés?

Röviden és pontosan megfogalmazva: egy közlekedési baleset minden súlyos sérültje jelentős kártérítésre számíthat, kivéve azt, aki a balesetet okozta.

Diszkóbalesetben is érvényesíthető!

Kevesen gondolnák, de egy tipikus “diszkóbalesetben” is minden megsérült utas kártérítési igényt érvényesíthet a biztosítónál. Ugyanígy, ha a család utazik, a megsérült, rosszabb esetben elhunyt családtag után a többi családtag – nyilván az okozót kivéve – érvényesíthet jelentős kárigényt. Ez esetben a saját kötelező biztosító fizet. Az okozó azonban nem érvényesíthet sem saját maga, sem a családtagja után igényt.

Mi az a súlyos sérülés?

A kártérítés során a büntetőjogi szempontból súlyosnak minősülő (és emiatt büntetőeljárást eredményező) sérülések jelentősek. Ez legegyszerűbben úgy fogalmazható meg, hogy amennyiben testünk 300 csontjának akár a legkisebbike is megreped, már büntetőjogi szempontból súlyos sérülésről beszélünk.

Nyilván a lép eltávolítása is ide tartozik, dacára annak hogy csonttöréssel nem jár, de a fogak kihullása, elhalása is jelentős kártérítést eredményezhet. (Ez utóbbiak büntetőjogi szempontból már maradandó egészségkárosodásnak számítanak.)

Ki fizeti a kártérítést?

A 190/2004. számú kormányrendelet értelmében a kötelező biztosító kötvényenként köteles a dologi kárért félmilliárd, a személyi sérülés miatt járó kárért másfélmilliárd forintig helytállni. Igen, kötvényenként.

Nyilván az elkülönített összeg maximumához közelítő kifizetés extrém esetekben jöhet szóba, azonban nem ritka a milliós kártérítés egy kéz- vagy lábtörés esetében sem.

A jó ügyvéd erre csak annyit tud mondani: attól függ. A kárigény nagyon fontos, hogy részletekbe menő, mindenre kiterjedő, reális, de mégis ehhez képest bátor legyen.

Fontos, hogy mennyi volt a sérült bejelentett jövedelme, és mennyi ideig nem tudott dolgozni, esetleg nem is tud a későbbiekben sem a szakmájában elhelyezkedni a sérülés jellege miatt.

De további elemek is jelentősek! A bírói – és ezáltal a biztosítói – gyakorlat szerint is fizetnek olyan kárigényelemekre, amelyekre egy kártérítési jogban járatlan károsult nem is gondol.

Ha kíváncsi vagy az összegekre, kattints!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top