Aktuális

25 tény a 25 éves londoni divathétről

Több tucat divatház, több száz modell, több ezer divatszakember, több millió rajongó – minden szezonban egy hétig a brit fővárosra, a Londoni Fashion Week rendezvényre figyel a divatvilág, immár huszonöt éve.

1. Az első Londoni Divathetet 1984-ben rendezték meg, az ötlet Anette Worsley-Taylor fejében fogalmazódott meg. „Londonnak is kell egy rangos divatesemény, amely visszahelyezi a várost a divat térképére. Divathét nélkül csak illúzió, hogy mi is egyike vagyunk a trend fővárosainak” – vélte a divatkommunikációval foglalkozó pr-szakember.

Alexander McQueen 2001-es tavaszi-nyári kollekciójának egy kreációja
Alexander McQueen 2001-es tavaszi-nyári kollekciójának egy kreációja

2. Az első angol divathét indította el a világhírnév felé John Gallianót, aki ma már saját márkája mellett a Dior divatházat is vezeti. Huszonöt éve még csak a diplomakollekcióját mutatta be Londonban. A francia forradalom ihlette bemutató zajos sikert és üzleti partnert is hozott a tervezőnek.

3. London mindig is nagy hangsúlyt fektetett az anorexia elleni harcra. Emiatt itt általában a kevésbé sovány modellek (akik persze még így is rettentő vékonyak) többet dolgozhatnak. Sophie Dahl, a leghíresebb „átlagos méretű” modell is a brit főváros kifutóin debütált 1997-ben.

Az idén debütált Mary Katrantzu...
Az idén debütált Mary Katrantzu…
...és Kinder Aggugini kollekciója is
…és Kinder Aggugini kollekciója is

4. Nem csak a bemutatókról szól ez a hét. A szakmai vásáron minden angol gyártó, tervező, márka igyekszik bemutatni a következő kollekcióját, attól függetlenül, hogy textillel, bőrrel vagy ékszerrel dolgoznak.

5. A divathét legértékesebb időpontja a hétvégi délutáni idősáv. Mivel a szervezők döntik el, ki, mikor mutathatja meg a kollekcióját – a divathét eseményei a fejetlenség megelőzése érdekében csak szabott időben kezdődhetnek -, és a tervezők bármit megtennének egy vasárnapi bemutatóért.

6. 2007-ben mi magyarok is büszkék lehettünk: Zoób Kati a Londoni Divathét első magyar meghívottjaként bemutathatta kollekcióját. A show sikert aratott, a híres Harrods áruház pedig rendelt a tervezőnő ékszerkollekciójából.

Mick Jagger, Vivien Westwood designer, Jerry hall és lánya, Elizabeth
Mick Jagger, Vivien Westwood designer, Jerry hall és lánya, Elizabeth

 

7. Anna Wintour, az amerikai Vogue főszerkesztője csak sokévente és csak néhány napra ugrik be a – szerinte jelentéktelen – eseményre. És hogy ebben mi a meglepő? Anna maga is angol, évekig volt az angol Vogue főszerkesztője…

8. A londoni divathét igazi nagyasszonya Hilary Alexander, a The Telegraph divatkritikusa. Nélküle egy bemutató sem kezdődhet el, amíg az ő széke üres, nem alszanak ki a fények.

9. A bemutatók általában reggel kilenckor kezdődnek, a napi utolsó show-t pedig nyolc óra után láthatják a divatrajongók. Aki ügyesen szervez, egy nap akár tizenkét kollekciót is megnézhet.

10. A divat a látványról szól, tehát nincs illata. Így aztán a divattervezők és a modellek egyaránt gyakran dohányoznak a kulisszák mögött, az öltözőben, illetve az új előírások óta most már az utcán.

11. Meglepő dolgok is történnek a Londoni Fashion Weeken, 1985-ben például John Galliano bemutatóján döglött halak záporoztak a közönségre…

John Galliano
John Galliano

12. A gyakori időbeli csúszások és a különböző helyszínek miatt két bemutató között gyakran kell rohanniuk a nézőknek, divatrajongóknak (a modelleknek mindig).

13. Az átlagos bemutatók negyed órán át tartanak, ezalatt 30-50 összeállítást láthatnak a nézők.

14. 1999-ben Alexander McQueen autógyári robotokkal festette be a modellek fehér ruháját – a nézők szeme láttára.

15. Agyness Deyn, akit a Hollandia következő topmodellje című tévés vetélkedőben fedezett fel a szakma, az idén lemezlovasklént is bemutatkozott a Burberry divatház partiján.

16. Az idei hét „sztárja” Emma Watson, a Harry Potter-filmek Hermione-ja: „Imádom a divatot, annyi bemutatót néztem, meg, amennyit csak tudtam. A klasszikus, nőies darabokat kedvelem a kifutón.”

17. A 25 év legpraktikusabb ruhája: 2000-ben Hussein Chalayan egy fa asztalt mutatott be, amely néhány mozdulattal szoknyává alakítható.

18. A 25 év leggusztustalanabb darabja: egy Alexander McQueen által tervezett mellény, amelyben élő kukacok tekeregtek.

19. A 25 év legmeglepőbb helyszíne: Sonja Nuttall egyik bemutatóját föld alatti pincerendszerben tartották, ahol az ott élő valódi rágcsálók új értelmet adtak a „divatpatkány” kifejezésnek.

20. A legkeményebb politikai üzeneteket – szinte minden évben – Vivienne Westwood fogalmazza meg a kifutón. Tavaly például a guantanamói foglyokért emelte fel a hangját. A modellek kezében táblák voltak, amelyek felirata a tárgyalások jogszerűségét a tervezőnő fenekéhez hasonlította…

Erin O'Connor ír modell
Erin O’Connor ír modell

21. A Londoni Divathét nem hivatalos arca Erin O’Connor ír modell, aki tizenhét évesen mutatkozott be az első divathéten, és még az idén is kifutóra lépett.

22. A modellek szerint azért jó a Londoni Divathét, mert a tervezők nem „vállfaként” tekintenek rájuk, a bemutatók performansz-szerűek, ahol gyakran kell az egyszerű séta helyett őrült dolgokat csinálniuk.

23. Több szupermodell is itt kezdte karrierjét: Kate Moss 1989-ben, Naomi Campbell pedig 1988-ban lépett először a kifutóra.

24. „Szeretem Londont, a divat sehol sem annyira sokszínű, játékos és őrült, mint nálunk!” – nyilatkozta Vivienne Westwood, aki Londonban a színesebb Red Label vonalát mutatja be, az elegáns Gold Labelt pedig a párizsi divathétre tartogatja.

25. Tóth Ali, a magyar Marie Claire divatszerkesztője azt vallja, Londonban a frissen diplomázott tervezők bemutatói a legérdekesebbek. Az idén Kinder Aggugini, Mary Katrantzu és Osman voltak rá a legnagyobb hatással.

Fáy Miklós megszöktetné Oroszlán Szonját az indiai meditációrólMég több az e heti Nők Lapjából:
Fáy Miklós megszöktetné Oroszlán Szonját az indiai meditációról »
Nők Lapja 60 – Kiállítás a VAM Design Centerben »
D. Tóth Kriszta: Most én mesélek! »
3 vitamindús saláta télre »
Így csípd fel a pasit focimeccsen! »
Elvált asszony lett a tízéves kislány – Történetek happy enddel »
Miért nem esem teherbe? – 6 tipp a lelki gát feloldásához »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top