Aktuális

Elvált asszony lett a tízéves kislány – Történetek happy enddel

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a béklyók, szokások, törvények megváltoztathatatlanok. De aztán időről időre szerencsére akadnak olyanok, akik meggyőznek minket az ellenkezőjéről. Például egy kilencéves jemeni kislány, akinek sikerült elválnia, és ezáltal reményt és bátorságot ad nemcsak sorstársainak, hanem minden nőnek.

 Pert nyert a volt rabszolga – 2008. október, Niger állam, Afrika

Hadijatou Maninak annyi pénzt ítélet meg a bíróság, hogy gyermekei már biztos nem lesznek rabszolgák
Hadijatou Maninak annyi pénzt ítélet
meg a bíróság, hogy gyermekei már
biztos nem lesznek rabszolgák

„Rettenetesen nehéz volt ellenszegülni a volt gazdámnak. De ez volt az egyetlen lehetőség arra, hogy gyermekeimnek sose kelljen átélnie a rabszolgaságot. Senki sem érdemli meg, hogy eladják.” – nyilatkozta Hadijatou Mani, nem sokkal azután, hogy megnyerte az évszázad perét Afrikában. A nő saját országát, Nigert perelte, amiért az korábban nem védte meg a rabszolgaságtól.

Hadijatou Manit 12 éves korában adták el rabszolgának. A szörnyű döntést saját szülei hozták meg, mert az érte kapott 500 dollárért néhány hónapig tudtak enni adni a többi gyereküknek. Új gazdája házvezetőként alkalmazta, de időnként a földekre is kizavarta dolgozni. Rajta kívül jó néhány rabszolga élt a háztartásban. Bár gazdájának négy felesége is volt, amikor Hadijatou betöltötte a tizenhármat, a férfi megerőszakolta és teherbe ejtette. Arra kényszerítette, hogy világra hozza a gyermeket, majd még egyet nemzett neki.

„Rendszeresen megvert, megalázott. Egyszerűen képtelen voltam a házában maradni. Egy nap elszöktem, és hazamenekültem a családomhoz” – nyilatkozta a fiatal nő később egy újságírónak. Sajnos a menekülés nem járt sikerrel: szülei, ahelyett, hogy befogadták volna, visszatoloncolták gazdája házába.

Hadijatou többé nem próbált megszökni. Engedelmes rabszolgaként tengette életét, és valószínűleg ő lepődött meg a legjobban, amikor gazdája – tíz év szolgálat után – felszabadította. A fiatal nő végre új életet kezdhetett. Új, szabad életet, ahol önálló döntéseket hozhatott, pénzért dolgozhatott, sőt, ha akart, akár el is utazhatott. Hamarosan a szerelem is rátalált, és akár már itt happy enddel is végződhetett volna a történet, ha a gazda nem tudja meg, hogy volt rabszolgája házasságra készül. A férfi feljelentette Hadijatou-t, mondván, a lány már az ő felesége, és házasságszegésre készül. A volt rabszolgát első fokon hat hónap börtönre ítélték. Szerencsére az időközben nővé cseperedett lány ekkor már nem hagyta annyiban a dolgot. Fellebbezett a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségének törvényszékénél, ahol végre kiderült az igazság. A nemzetközi bíróság végül 18 600 dollár kártérítést ítélt meg a 24 éves nőnek. A bírói döntés nem fellebbezhető, sőt, más nyugat-afrikai országokban is precedensértékű.

Az ítélet nem csupán Hadijatou Mani számára elégtétel, de inspiráló lehet annak a mintegy 40 ezer embernek, akiket jelenleg is rabszolgaként foglalkoztatnak Nigerben. Mert hivatalosan ugyan tiltják a rabszolgaságot a közép-afrikai országban, a gyakorlatban virágzik a piac.

 Leszbikus és polgármester – 2009. március, Svájc, Európa

Corine Mauch az első leszbikus nő, akit egy világváros polgármesterének választottak
Corine Mauch az első leszbikus nő,
akit egy világváros polgármesterének
választottak

„Teljesen véletlen, hogy éppen Zürich ad otthont az idei összeurópai meleg felvonulásnak. Természetesen kilátogatok, sőt, beszédet is mondok a megnyitón” – nyilatkozta Corine Mauch, Zürich polgármestere, nem sokkal megválasztása után. A 48 éves agrármérnöknő választási győzelmével duplán írt történelmet: egyrészt ő lett Svájc legnagyobb és leggazdagabb városának első női vezetője, másrészt Zürich lett az első világváros, amelyet leszbikus polgármester irányít. Merthogy az új városvezető az.

Nyugat-Európában a melegeket tényleg elfogadta a társadalom – körülbelül a kilencvenes évek elejére tehető az, hogy a meleg párok már kézen fogva is kimerészkedtek az utcára, mert tudták, hogy senki se fogja megszólni őket. Az új évezredben pedig ennél is látványosabbak a változások: az elmúlt években egyre több európai nagyvárost irányít homoszexuális politikus. Igaz, a szocialista Bertrand Delanoe (Párizs), a szociáldemokrata Klaus Wowereit (Berlin) és a kereszténydemokrata Ole von Beust (Hamburg) mind férfiak. Corine Mauch az első „halmozottan hátrányos” politikus (homoszexuális és nő), aki választást nyert.

Persze a választási kampány hevében Corine Mauch ellen is megpróbálták kijátszani a „meleg kártyát”, ám a negatív kampány visszafele sült el. Mauch pillanatok alatt leszerelte a rosszindulatú újságírókat, elég volt annyit mondania, hogy köztisztviselőként és polgárként indul a választáson, és reméli, hogy a zürichiek az eddigi munkái, nem pedig a hálószobatitkai alapján fogják megbízni a város vezetésének feladatával. „A kampánystratégák nem gondolták végig, hogy ebben a városban leszbikusság még előnyt is jelent, hiszen Zürichnek nagy meleg közössége van, a heteroszexuális lakosok pedig általában igyekeznek nyitottnak, felvilágosultnak mutatkozni” – nyilatkozta a választások után a Zürichi Egyetem egy elemzője.

Mauch egyébként 15 éve él élettársi kapcsolatban, partnere, Juliana Müller kultúrpolitikával foglalkozik. A polgármesternő emellett mindmáig aktívan zenél. Egy női Punkrock-zenekar basszusgitárosa, és állítólag még a kampányidőszak hektikus heteiben is talált időt arra, hogy fellépjen a többiekkel. A kritikusok szerint a „hölgyek nem feltétlenül találnak el minden hangot, de ragyogó hangulatot teremtenek a koncerteken”.

Persze mostanában a politikusnőnek már nincs ideje zenélni, a városvezetés minden percét igénybe veszi. Az ellenzéke még mindig kemény, de leszbikussága egyszerűen nem téma többé.

 Tízévesen már elvált asszony – 2008. április, Jemen, Ázsia

Még Tom és Jerry a kedvence, de már elvált asszony - Nujood Ali (balra)
Még Tom és Jerry a kedvence, de már
elvált asszony – Nujood Ali (balra)

Jemenben számtalan kislányt adnak férjhez idő előtt. Ez történt a kilencéves Nujood Alival is. A szégyellős mosolyú, kávébarna szemű, Tom és Jerry rajongó kislánynak ugyan megígérték a szülei, hogy befejezheti az iskolát, ám nem sokkal a kilencedik születésnapja után meggondolták magukat. A családfő még csak nem is akart rosszat: egy tipikus jemeni férfi körülbelül havi 13 500 forintnyi riált visz haza, így Nujood házassága azt is jelentette, hogy eggyel kevesebb éhes száj maradt otthon. Az apa a kislány becsületét is a házassággal próbálta óvni: Nujood egyik nővérét korábban megerőszakolták, egy másikat pedig elrabolták. Amikor az édesapa megtudta, hogy egy kétes hírű férfi kinézte magának Nujoodot is, úgy gondolta, egy esküvő majd megvédi a lányt. Sajnos épp az ellenkezője történt…

A gyerek először még nem gondolt semmi rosszra, hiszen elvakították a nászajándékok: egy parfüm, két hajkefe és két hejab (muzulmán női öltözet). Vőlegénye, egy 30 éves futár még egy 20 dolláros gyűrűt ajándékozott neki. Persze nem sokkal a ceremónia után visszakérte, hogy az árából ruhát vásároljon magának.

Maga a házasság az első naptól fogva pokol volt a kilencéves kislány számára. Férje szülei rendszeresen verték, és Nujood hiába menekült éjszakánként szobáról szobára, férje majd minden este megerőszakolta.

Ahogy teltek a hónapok, a kislány teljesen megváltozott: zárkózott, sebzett, ijedt, szomorú gyerekké vált, aki keservesen könyörgött szüleinek, segítsenek neki! Végül az egyik nagynénje tanácsolta, hogy forduljon bírósághoz.

A bírósági épületben először nem is vették észre az apró gyermeket. Órák teltek el, mire felfigyelt rá egy bíró. Mikor megkérdezte Nujoodot, hol vannak a szülei, a kislány annyit válaszolt: „El akarok válni”!

A bíró közbenjárásával az ifjú feleség eljutott egy ismert ügyvédnő, Shada Nasser irodájába. Nasser arról híres, hogy ő az első nő, aki ügyvédi irodát nyitott Jemenben. Emellett azoknak az asszonyoknak, akik „házasságtörés” miatt ülnek jemeni börtönökben, ingyen nyújt ügyvédi szolgáltatást. Mint mondja, a „jemeni nőknek alig vannak jogaik, de még azzal a kevéssel sincsenek tisztában, ami megilleti őket.”

Nujoodot is a jog segítségével sikerült megmenteni. Mint kiderült, a jemeni törvények szerint egy kiskorú nőt ugyan férjhez lehet adni, ám nagykorúságáig nem szabad szexre kényszeríteni. A bírónak nem volt más lehetősége, kimondta a válást.

A jemeni kislány története azóta bejárta a világot, sőt, ami a legfontosabb, elérte a többi jemeni kislányt is. A sikeres váláson felbuzdulva már három jemeni gyermek-feleség nyújtotta be saját válóperét. Nujood közben visszatért az iskolába. Azt mondja, már azt is tudja, mi lesz nagykorában. Ügyvédnő!

Fáy Miklós megszöktetné Oroszlán Szonját az indiai meditációrólMég több az e heti Nők Lapjából:
Fáy Miklós megszöktetné Oroszlán Szonját az indiai meditációról »
Nők Lapja 60 – Kiállítás a VAM Design Centerben »
D. Tóth Kriszta: Most én mesélek! »
3 vitamindús saláta télre »
Így csípd fel a pasit focimeccsen! »
25 tény a 25 éves londoni divathétről »
Miért nem esem teherbe? – 6 tipp a lelki gát feloldásához »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top