Aktuális

Betört a tél Magyarországra

Szinte átmenet nélkül tört ránk a hideg évszak. A száraz hideget még ki lehetne húzni nyári gumikkal, de a csapadékos időt nem. Segítünk átállni a télre, mert Magyarországon is havazott már, és biztosan lesz még hó és jég.

Köd, vizes lomb, havas eső, hó: idén októberben a hideg évszak korán felvillantotta eszköztárát. Ősszel és télen veszélyesebb autózni, mint nyáron, ráadásul metszően gyors átmenettel kell átállni a verőfényes vénasszonyok nyara után a rövid nappalokra és a csúszós utakra.

Ha így megy tovább, nem sokáig lehet már kihúzni nyári gumikkal. A sokat emlegetett határérték 7 fok, ami azonban nem a levegő, hanem az aszfalt hőmérsékletére vonatkozik. 7-8 fok alatt a téli abroncsok lágyabb anyaga biztonságbeli előnyt jelent.

Itthon nem kötelező a téli gumi

Aki a KRESZ-ben téli abroncsról szóló szakaszok után kutat, egyetlen említést sem talál. A hólánc azonban bizonyos útszakaszokra kötelező. Amennyiben a kék “hólánc használata kötelező” táblát közúti határátkelőhelyen látjuk, csak azok a járművek léphetnek be a Magyar Köztársaság területére, amelyeken készenlétben van legalább egy hajtott tengely gumiabroncsainak felszereléséhez szükséges hólánc.”

Ehhez kapcsolódik a KRESZ 5. paragrafus 8. szakasza, mely szerint “rendkívüli időjárás, természeti körülmények (havazás, jegesedés, árvíz stb.) esetén a közúti járműveknek a Magyar Köztársaság területére történő beléptetése – külön jogszabály alapján – feltételhez köthető vagy korlátozható.” A téli abroncs tehát nem kötelező, bármilyen hasznos is csapadékos időben.

Vigyázz az új téli gumival! De vajon mire? 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top