Aktuális

Veszélyesek az olcsó téli gumik

34 téli abronccsal, két méretkategóriában végzett összehasonlító tesztet az ADAC. A legnagyobb német autóklub vizsgálatán a 14 és 16 collos gumik zöme jó eredményt ért el, de a legolcsóbbak közül több is csúfosan leszerepelt.

Jó hír: az ADAC legutóbbi gumitesztjében a kipróbált téli abroncsok két harmada kedvezően szerepelt, ajánlott vagy különösen ajánlott minősítésben részesült. Még jobb, hogy nemcsak a prémiummárkák szerepeltek jól, a legjobb eredményt elérők között is akad közepes árfekvésű portéka. Ezt bizonyítja 205/55 R16 méretben a Hankook Icebear W440 sikere, amely Dunaújvárosban készül.

Elgondolkodtató viszont, hogy a nálunk szinte ismeretlen, részben távol-keleti gyártók mellett neves gumikonszernek másodmárkái is csapnivaló teljesítményt nyújthatnak.

A hazánkban fontos 185/60 R14-es méretkategóriában a nem ajánlottak közé került a Goodyearhez tartozó olcsó márka, a Sava abroncsa, míg a házon belüli prémiumtermék, az Ultra Grip generációi aratnak a különféle teszteken.

A kudarc okai

Gumitesztekben a kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtó abroncsok szoktak az élen végezni, a kirívó gyengeségek megbosszulják magukat. 14 collos méretben a Marangoni és a Sava például azért végzett ennyire hátul, mert nedves úton katasztrofális eredményt értek el, míg hóban egész jók.

A 205/55 R16-os gumik között a Firestone vesztét a havon mutatott számos hiányossága okozta, a Kenda és a Goodride pedig nedves úton nem felelt meg az elvárásoknak.

Mint mindig: nem az ár számít, hanem az ár/érték viszony

A 14-es abroncsok között a teszt győztese a Vredestein Snowtrac 3, a nagyobb méretben Conti WinterContact TS 830 bizonyult a legjobbnak az ADAC-nál.

Mivel erősen különböző árú abroncsok képesek egymáshoz közeli eredményt elérni és az alacsonyabb árfekvésű gumik között is találni jókat, az ADAC azt tanácsolja, hogy ne csupán a vételárra, hanem a termék ár/érték arányára ügyeljünk.

 

Ha érdekelnek az értékek és a többi márka, kattints!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top