Aktuális

Teszt: melyik a legjobb családi egyterű?

A legolcsóbb vagy ahhoz közeli benzines motorral teszteltünk négy egyterűt. A Renault Scénic 1.4 TCe és a Toyota Verso 1.6 pár hónapos, a Mazda5 1.8 és az Opel Zafira 1.8 korábban kezdték, de ma is erősek. A végeredmény meglepő lehet.

115-140 lóerő

Mindenki tudja, hogy az akár hét embert hurcoló egyterűkhöz egy turbódízel nyomatéka és takarékossága illik, de a végén többnyire marad az olcsóbb benzines. Nem véletlenül talál gazdára tízből négy Verso az 1,6-os motorral. A 132 lóerős Toyota ellenfele az 1,4-es, de feltöltéssel 130 lóerős Scénic, a tesztben a 115 lóerős, de 1,8 literes Mazda5 és ugyanekkora motorjából 140 lóerőt kicsiholó Opel Zafira veszt még részt.

Földes Attila

A Renault-t és a Toyotát még átlengi az újszag, annyira rövid idő telt el az értékesítések indulása óta, a Mazda5 és a Zafira viszont már öt illetve négy éve robotol. Így nem is annyira meglepő, hogy az én választásom is valamelyik frissebb modell közül kerülne ki.

Sofőrként eleinte a hideg is kirázott a Toyotától, de később mégis ez került a legközelebb a szívemhez. A lágy, hájas fehér bálna hosszú, fárasztó úton, ahol az utasok amúgy is az idegeinken táncolnak, nem is olyan rossz partner. Ilyenkor hálásak lehetünk a teljesen semleges autónak.

Döntő: Renault vagy Toyota?

Az elsőre tuti befutónak számító Renault főként a modern, ízléses, ügyesen variálható belsejével csábított el. A másik végletet az Opel jelentette, itt minden keményen, határozottan jár, amit az erős motorhang is megerősít. Ilyen autót nem szeretnék hosszú, családi menetekhez.

Utasként, a hátsó sorban ülve egyértelműen a Renault-ra szavazok. Egyesével tologathatóak az ülései, kapok elég levegőt, és ha nagyon perzsel a nap, még be is lehet sötétíteni az oldalablakot. Akad kistálca is, de mivel bárhol, bármilyen pózban képes vagyok elaludni, a legjobban mégis a fej köré hajtogatható fejtámláért vagyok a leghálásabb. Itt baj nélkül végigaludnék egy Budapest-Nyíregyháza turnét is.

Ha érdekel, hogy ki került ki győztesen a családi autók versenyéből, kattints!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top