Aktuális

Durva áremelés előtt a dízelek

Átlagosan akár negyedmillió forinttal is nőhet a dízelmotoros személyautók ára. Az ok a környezetvédelmi előírások szigorítása: az új határértékek csak drágább technikával tarthatóak be, cserébe kevesebb lesz a rákkeltő korom a dízelek után.

Korábban is írtunk arról, hogy elsősorban a szilárdrészecske-emissziós korlátok szigorítása miatt drágulni fognak a dízel személyautók. Ez az idő egyre közeledik, mert 2011. január elsejétől minden hazánkban forgalomba helyezett autónak Euro-5-ös motorral kell rendelkeznie.

Elvben ettől a naptól fogva csak olyan személyautó kaphat rendszámot Magyarországon, amely megfelel a – 2005-ben bevezetett Euro-4-nél – szigorúbb szabvány károsanyag-kibocsátási határértékeinek.

Balczer Gábor, a FIAT márkamenedzsere a várható drágulást mintegy 200-250 ezer forintra tette, többek között a részecskeszűrő felszerelése miatt, amely nélkül az Euro-5 normát képtelenek betartani a dízelmotorok. A szakemberrel a Punto Evo bemutatóján beszélgettünk a témáról.

Jelenleg a részecskeszűrő felára például alacsonyabb ennél, de a határértékek betartásához jobb koromcsapdára van szükség, továbbá több nemesfémre a katalizátorban, ami szintén drágítja a kipufogógáz-utánkezelést.

Ha érdekel, mi az áremelés oka, kattints!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top