Aktuális

Vége a kamionról leesett áruknak

Idén eddig 46 kamionkifosztási kísérletet hiúsított meg az a hazai fejlesztésű, GPS alapú ponyvavédelmi rendszer, amely elnyerte az "Év biztonságtechnikai megoldása" díjat.

Szélesebb körű elterjedése esetén véget vethet a mindennapos lopásoknak, a “kamionról leesett áruk” ma még virágzó kereskedelmének egy magyar találmány.

A november 25-én kitüntetett Webbase SafetyNet 100 százalékban hazai megoldás, amely az Európa-szerte gyakori ponyvafelvágásos lopások ellen nyújt védelmet. A rendszer egyik fő eleme a kamion ponyvájának belsejére kerülő, sodrott acélhuzal háló. Ez egyrészt fizikai védelmet nyújt, másrészt az átvágási, rongálási kísérlet esetén elektronikus jelet küld a hozzá illesztett GPS járműkövető rendszernek.

Ez a riasztás egy 24 órás távfelügyeleti központban jelentkezik, ahol a diszpécserek azonnal értesítik a helyi rendőrséget a járműszerelvény adatainak, pontos tartózkodási helyének megadásával. Az áruvédelmi nyomkövető kül- és belföldön egyaránt működik, és csak ebben az évben eddig 46 lopási kísérletet akadályozott meg.

Ezeknek a bűncselekményeknek a célpontjai leginkább a nagy értékű műszaki cikkeket szállító kamionok. A fosztogatóknak az is kedvez, hogy újabban a fuvarozási költségek leszorítása érdekében a nagyobb értékű szállítmányokat sem dobozos, hanem ponyvás szerelvényekben indítják útnak. Ez a veszély többszöröződik a most kezdődött november-decemberi időszakban, amikor a karácsonyi áruforgalom miatt a heti egyről, kettő háromra nő a lopási kísérletek száma.

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top