Aktuális

3 betartható módszer a stresszmentes mindennapokért

Régóta tudjuk, a stressz jó – fejlődésre, alkalmazkodásra, megoldáskeresésre tanít –, nélküle nem lehet élni. De jó, ha tudjuk, hogy a tartósan fennálló feszültség megbetegít, testi-lelki tüneteket produkál. Vagyis a kóros mennyiségű feszültség oldása elengedhetetlen az egészség megőrzéséhez.

– Nagyon fontos, hogy a folyamatosan stresszben élők merjenek segítséget kérni a feszültség oldásához, ne féljenek a környezet bírálatától. Lényeg, hogy mindenki rátaláljon arra a módszerre, amely számára a legmegfelelőbb, és azt megfelelően alkalmazza is. Ehhez pedig az elsajátítás idején általában szakemberre van szükség, hiszen a szakember tudja: milyen jellegű, milyen szintű, mélységű feszültség oldására melyik módszer a leghatékonyabb – állítja Kovács Réka pszichológus.

Mi a stressz?

Kovács Réka pszichológus
Kovács Réka pszichológus

A stressz a szervezet vészhelyzetre adott válaszreakciója. Menekülés bizonyos helyzetből, amihez testi erőre van szükség, ahhoz pedig vérrel telt izomzat, magasabb pulzusszám, testi-lelki készenlét szükséges. A stressz életfontosságú, nem tekinthető rossznak, az viszont igen, ha tartós a túlfeszített állapot, állandósul a készenlét.

A szervezet válaszreakciót három csoportba sorolja a tudomány.

Első: a vészreakció – fölkészül a test a védekezésre, hogy kivédje a támadást, ez jó.

Második: az ellenállás – megtanulunk megbirkózni az adott szituációval, és a következő támadáskor lazábban reagálunk ugyanarra a történésre.

Harmadik: a krónikus stressz – az állandósult feszültség a megoldhatatlan, kilátástalan helyzetektől, ami a szervezet tartalékait emészti föl, és előbb-utóbb betegségekben ölt testet.

A pszichés betegségekre, a stressz oldására sok terápiás eljárás létezik. Ezeket tíz fő csoportba sorolják, a legtöbbet csak szakember segítségével veheti igénybe a páciens. A mélylélektani eljárások, a magatartás-terápiák, a humanisztikus pszichológia, a célcsoportoknak szánt terápiák, a lazító eljárások, a hipnózis, a test- és mozgásterápiák, kreatív- és transzperszonális pszichológia, valamint az ezoterikus eljárások mind segíthetnek, mindnek számtalan alfaja ismert. Mi most a legegyszerűbb lazító eljárások közül kínálunk hármat, nem gyógyításra, hanem stresszoldásra. Ezek bárki számára elérhetőek, egyszerűen kipróbálhatók.

 KEZDŐKNEK – Lazító légzés

Mire jó?
Azon alapul, hogy a fölzaklatott szervezetben helyreállítja a légzésszámot, megváltoztatja a test, az agy vérellátását, ezáltal megnyugtat. Egy idegesítő szituációt követően, amikor azt érezzük, hogy azonnal fölrobbanunk, próbáljuk ki.

Így végezzük:
Vonuljunk félre, otthon, vagy akár munkahelyen, egy folyosón. Otthon fekve, másutt állva is végezhető ez a légzőgyakorlat. Gondoljon arra, hogy szervezete fölkészült a menekülésre, és önnek azt az üzenetet kell közvetítenie felé, hogy állj, nincs menekülőhelyzet, nyugalom!
Lélegezzen orron át, lassan, elnyújtva! Ezt követően lassan, szájon át fújja ki a levegőt! Figyelje mellkasa mozgását, törekedjen arra, hogy a belégzés mély legyen, használja ki teljes tüdőfelületét, érezze, hogy hasát lefelé, vállait fölfelé tolja a mellkasában lévő levegő. Nyolc-tíz helyesen végzett légzés után a feszültség oldódik. A gyakorlat hatékonyságát nyugtató hatású illóolaj – például levendula – belégzése fokozza.

Erre figyeljünk:
• Találjuk meg a számunkra megfelelő ritmust, amely egyéni.
• Óvakodjunk attól, hogy kapkodjuk a levegőt, vagy légvételeink sóhajtozások legyenek!

 KÖZÉPHALADÓKNAK – Általános relaxálás

 

Mire jó?
Lecsillapítja az ugrásra kész szervezetet, helyreállítja az izomzat vérellátását, a test szinte minden pontján ellazítja az izmokat, pihentet.

Így végezzük:
Legmegfelelőbb nyugodt, csendes helyen, hanyatt fekve relaxálni. Eleinte szánjon tíz percet az ellazulásra! A szemét hunyja le, lélegezzen egyenletesen! Ha kissé lecsendesedett, halkan mondja ki testrészei nevét, képzelje el és mondja ki: a lábfejem ellazul, lazán pihen. Így haladjon fölfelé: boka, lábszár, comb, farizmok, hát, mellkas, karok, váll, majd a nyak izmaiig. Érezni fogja, miként szűnik meg izomzata feszessége, milyen pihentető érzés lesz úrrá testén. Ne feledkezzen meg a fej, az arc ellazításáról sem! Aki megtanul így relaxálni, az a későbbiekben ezt ülőhelyzetben is képes lesz elvégezni, továbbá egyre kevesebb időre lesz szüksége izomzata elernyesztéséhez.

Erre figyeljünk:
• A relaxálás szövegének mondása közben gondolataink ne kalandozzanak el, és a stresszt okozó probléma körül se forogjanak!
• A módszert ne keverjük össze az autogén tréninggel, amely önállóan nem sajátítható el, hiszen az több testi élményt adó, szabályosan fölépített, tudatosabb gyakorlatsort takar.

 PROFIKNAK- Progresszív relaxáció

3 betartható módszer a stresszmentes mindennapokértA relaxálásnak sok fajtája ismert, legtöbbnél az izmok ellazítása az alap. A progresszív relaxáció lényege pedig a feszítés és lazítás váltogatása. Ilyenkor az egyén azt az élményt használja, amelyet akkor érzékel, ha az amúgy is feszült izomzatra ráfeszít, majd azt lazítja el. A megtapasztalt testi változás, az önmagunkra figyelés ellazít.

Így végezzük:

Legmegfelelőbb testhelyzet a fekvő, de rutinosak ülve vagy állva is végezhetik. Fontos a csendes, jó levegőjű helyiség kiválasztása.

Az általános relaxáláshoz hasonlóan „dolgoztatjuk” a testet, azzal a különbséggel, hogy mielőtt agyunk, gondolataink, kimondott szavaink segítségével ellazulnánk, az adott izomcsoportot erősen megfeszítjük. Például a vádli izmát, vagy a farizmot, a hát-, majd a vállöv és a nyak izomzatát teljes erőnkből megfeszítjük, néhány pillanatig úgy tartjuk, aztán kimondjuk: a vállam ellazul, lazán pihen. Ilyenkor a relaxáló nem csupán gondol az egyes testrészekre, hanem abban a pillanatban feszíti is azokat, így sokkal érzékelhetőbb az azt követő ernyedés. Ez a technika megakadályozza, hogy a menekülési stresszreakció lejátszódjon, időben képes beavatkozni és oldani a feszültséget. Gondoljanak arra, amikor vita során ökölbe szorul a kéz!

Akik a progresszív relaxálást magas szinten művelik, tudják úgy is alkalmazni, hogy egyszer a bal, máskor a jobb oldalukkal dolgoznak, vagy csak a végtagjaikkal, vagy csak a nyak-váll szakasszal.

Mire figyeljünk?

* Mivel a gyakorlat végzése közben számtalan hiba előfordulhat, a módszert érdemes szakembertől megtanulni.

Tipp: Mindhárom módszer hatékonyságát segíti a halk, megnyugtató zene, az illóolajok alkalmazása, a félhomály.

A túlfeszítettség általános jelei:

• ingerlékeny, képtelen ellazulni, nyaka, válla izmai kemények,
• nehezen alszik el, éjjel többször fölébred, reggel és napközben fáradtnak érzi magát,
• ok nélkül is nyomott a hangulata, ingadozó a kedélyállapota,
• gondolatai egy adott problémára szűkülnek,
• a kellemes tevékenység sem ad örömet, csökken a szexuális aktivitása,
• rendszeresen szüksége van alkoholra feszültsége oldásához,
• gyakoribbá válnak a családi veszekedések, munkahelyi viták,
• függővé válik – kapcsolatban, sportban, vásárlásban, tévézésben, internettel, egészséges életmódban.

Figyelem!

A tartós stressz az emésztőrendszer, szív- és érrendszer nagy ellensége, számtalan pszichés betegség alapja, komoly rizikófaktor. Vegye komolyan, igyekezzen védekezni (tenni) ellene!

Szinetár Dóra és Bereczki Zoltán: Bemutatjuk a kétéves Zorkát! Még több az e heti Nők Lapjából:

Szinetár Dóra és Bereczki Zoltán: Bemutatjuk a kétéves Zorkát! »
Ki lesz beteg ezen a télen? »
Három fogás – sütőtökből »
Létezik a Télapó az óvodások szerint? »
Hálapénzt adni is korrupció? »
Miért szeretjük az internetes közösségi oldalakat? »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top