nlc.hu
Aktuális
Komoly büntetés nem megfelelő autóért

Komoly büntetés nem megfelelő autóért

Jövő évtől, ha a műszaki vizsgán nem felel meg a jármű, a vizsgabiztosnak ki kell vonnia a forgalomból. Eddig csak akkor kellett, ha balesetveszélyes volt az autó, így sokba kerülhet egy apró hiba is.

2010 januárjától, ha a műszaki vizsgán megbukik egy gépjármű, automatikusan kivonják a forgalomból – derül ki a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium a Magyar Közlönyben megjelent a rendeletéből.

Jelenleg ha nem felel meg a jármű, a vizsgabiztos a forgalmi engedély érvényességi idejét nem hosszabbítja meg, vagy a forgalmi engedélyben feltüntetett érvényességi határidőt lerövidíti, ugyanakkor a forgalomból csak akkor vonja ki, ha a jármű balesetveszélyes. Ilyenkor a forgalmi engedélyt érvényteleníti és a rendszámtábláról az érvényesítő címkét eltávolítja.

Az új szabály szerint bármilyen műszaki nem megfelelésért érvényteleníteni kell a forgalmi engedélyt, a rendszámtábláról pedig el kell távolítani az érvényesítő címkét, és mindezt közölni kell az elektronikus nyilvántartóval. Vagyis akár azért is kivonják az autót a forgalomból, ha nincs feltöltve az ablakmosó tartály vagy nem tökéletes a belső napellenző rögzítése stb.

Egyelőre nem egyértelmű a jogalkotó szándéka, de ne feledjük, a forgalomból kivont gépjármű ismételt forgalomba helyezése nem ingyen történik. Többek között van 1800 forint igazgatási szolgáltatási díj, a forgalomból történő ideiglenes kivonás megszüntetéséért, 450 forint a rendszámtábla-érvényesítő címke díja és a leghúzósabb: 6000 forint a forgalmi engedély illetéke. Ha régebbi a jármű és nincs törzskönyve további 6000 forint fizetendő. Ezek pedig az államkasszát erősítő bevételek.

Szintén az új rendeletben szerepel, hogy ha  közúti ellenőrzés során kiderül, hogy a jármű további részvétele a közúti forgalomban közvetlen balesetveszéllyel jár, illetőleg a járművel az előírt hatósági engedély nélkül végeznek közúti közlekedési szolgáltatást, akkor ezentúl nem csak a rendszámtáblát érvényesítő címkét távolítják el, de a  forgalmi engedélyt is érvénytelenítik. 

 

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top