nlc.hu
Aktuális
Matricázni kell az autógumikat

Matricázni kell az autógumikat

2012. november 1-jétől az abroncsgyártóknak három alapvető információt tartalmazó jelöléssel kell ellátniuk termékeiket.

Elfogadta az Európai Bizottság azt a javaslatot, amely arra kötelezi az abroncsgyártókat, hogy termékeiken három alapvető információt tartalmazó jelzést helyezzenek el. Ki kell derülnie, hogy az abroncs mennyire takarékos, milyen a vizes útfelületen mért tapadása, illetve mekkora a gördülési zaja.

Azt reméli az Európai Bizottság, hogy az új szabályozás bevezetésével 2020-ra évi 6,6 millió tonna olajat lehet megtakarítani Európában. Ez a mennyiség körülbelül Magyarország éves fogyasztásának felel meg.

Az autók és teherjárművek szén-dioxid-kibocsátása akár évi négymillió tonnával is csökkenhet, de ez függ attól is, hogy a vásárlók körében mennyire lesz fontos szempont takarékos abroncsok beszerzése.

Andris Piebalgs energiaügyi biztos boldogan fogadta a szabályozás elfogadását, szerinte ez tipikusan olyan helyzet, ahol mindenki nyer. A vásárlók biztonságosabb, csendesebb és takarékosabb gumikat vehetnek, az EU pedig ezzel párhuzamosan jelentősen csökkenti a károsanyag-kibocsátást. 2012. november 1-jén debütál az új rendszer.

 

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top