Aktuális

Szaloncukrot kapnak a véradók

A vér ajándék: a rászorulók és családtagjaik számára talán a legnagyobb, ami adható. Erre hívja fel a figyelmet az Országos Vérellátó Szolgálat országos kampánya, amelynek keretében mindazokat, akik 2009. december 16. és 23. között vért adnak, megajándékoznak egy zacskó szaloncukorral.

A szervezők az akcióval arra kérik a lakosságot: idén is minél többen válasszák az ajándékozás különleges formáját, a véradást. Az ünnepi, év végi és év elejei időszak az ország vérellátása szempontjából ugyanis mindig nehezebb, hiszen az ünnepi készülődés, az év végi többletmunkák, a téli szabadságolások, a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt kevesebben szakítanak időt a véradásra. A téli meghűléses betegségek is csökkentik a véradók számát. Az egészségügyi intézmények ugyanakkor változatlan kapacitással működnek, a sok vért igénylő műtétek a téli hónapokban sem állnak le. A balesetben sérülteknek, vérkészítményre szoruló súlyos betegeknek, transzplantáltaknak, újszülötteknek nagy szükségük van az életmentő vérre ebben az időszakban is.

Az Országos Vérellátó Szolgálat a Szeretet Ünnepének közeledtével kéri az egészséges felnőtteket, hogy a karácsonyi készülődés közepette is gondoljanak beteg embertársaikra, és véradásukkal járuljanak hozzá az ország biztonságos vérellátásához, a folyamatos tartalékképzéshez. A véradók ajándékot is kapnak: akik 2009. december 16. és 23. között az ország bármely pontján vért (450 ml) adnak, azokat egy zacskó (400 g) Bonbonetti szaloncukorral ajándékozza meg az Országos Vérellátó Szolgálat. Amennyiben egy család több (18 és 65 év közötti) tagja is eljön vért adni, annyi zacskó szaloncukorral édesíthetik meg Karácsonyukat, ahányan a karjukat nyújtották!

A véradáshoz személyi igazolvány, TAJ- és lakcímkártya szükséges. A véradókat országszerte a vérellátó intézményekben és a kihelyezett véradó pontokon várják. A vérellátók elérhetőségei és az akció szabályzata megtekinthetőek a www.ovsz.hu honlapon. Ingyenesen hívható zöld szám: 06-80/324-244.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top