Aktuális

Egyre biztonságosabban vezetünk

Továbbra is javul Magyarországon a közlekedésbiztonság. Egyre kevesebb súlyos baleset történik hazánk útjain, s csökken az ittas vezetők aránya is.

Novemberben is tovább javult a hazai közúti közlekedési baleseti statisztika. Már idén szeptemberben sikerült elérni az EU felé 2010-re vállaltakat, azaz, hogy a 2001-es bázisévhez képest 30 százalékkal kevesebben halnak meg balesetben. Ezt azóta is teljesíti az ország, sőt a statisztika javulást mutat.

Összességében megállapítható, hogy a könnyű sérüléses közúti közlekedési baleseteken kívül valamennyi számadat jelentős javulást mutat. A balesetben elhunyt személyek száma a 2001. év hasonló időszakához képest 2009. január-november hónapban 34,97%-kal csökkent.

Ugyanakkor a zéró tolerancia elv az ittasan okozott balesetek alakulását továbbra is kedvezően befolyásolja. Az ittasan okozott közúti balesetek száma 2009. november hónapban az elmúlt év megfelelő időszakával összevetve 213-ról 157-re csökkent, az ittasság aránya pedig 14,05 százalékról 10,85 százalékra mérséklődött.

A 2009. év első tizenegy hónapjának adatait tekintve a 2008. év azonos időszakához mérten az ittasan okozott közúti balesetek száma 2138-ról 1988-ra esett vissza, az ittasság aránya 12,21%-ról 12,08%-ra csökkent.

A balesetek okait tekintve a legtöbb baleset még mindig a gyorshajtáshoz, az elsőbbség meg nem adásához, valamint a kanyarodás szabályainak megszegéséhez köthető. A balesetek okozóinak csoportjait vizsgálva az tapasztalható, hogy továbbra is a legtöbb baleset a személygépkocsi-vezetőkhöz köthető. Sorrendben őket követik a kerékpárosok, tehergépkocsi-vezetők, a gyalogosok, a segédmotor-kerékpárosok, valamint a motorkerékpárosok.

A megdöbbentő statisztikákért kattints!

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top