Németországban az advent legalább olyan fontos esemény, mint maga az ünnep. Több mint 2500(!) karácsonyi vásár várja a helybélieket, és a rengeteg turistát, akik éppen a hangulatos látványosság miatt látogatnak el Németföldre az évnek ebben az időszakában. A leghíresebb vásár a nürnbergi, de ugyancsak nagy hagyománya van például a stuttgartinak és a frankfurtinak is, ami azért érdekes, mert ott él rovatunk e heti „vendégszakácsa”, Petra Hedorfer asszony. A Német Turisztikai Hivatal (DZT) vezérigazgatója nem rendszeresen, inkább hobbiból főz, de olyankor nagy lelkesedéssel, és úgy tűnik, igen jól. Ezúttal sem elégedett meg azzal, hogy csupán kitalálja a menüsort, hanem igenis odaállt Tamás mellé, és dolgozott a pisztránggal keményen.
A németek karácsonyi szokásai és ételei is nagyon hasonlítanak a mieinkhez. Náluk is gyakran kerül hal az ünnepi asztalra, szeretik a káposztát, a húsokat, a tartalmas ételeket, a sütemények sokaságát, például mézeskalácsot is. És bár hagyományosan sörivó nemzetként könyveljük el őket, jó pár éve jelentősen megnövekedett a borfogyasztás, ami nem csoda, hiszen a Rajna- vagy a Mosel-vidéken, Frankföldön nagyon finom fehérborokat készítenek.
Mindebből az következik, hogy a német családokban is nagy hangsúlyt kap karácsonykor az evés… A kinti lapok mostanában cikkeznek a jelenségről, hogy milyen sok német kezdi az adventet fogyókúrával, aminek nyilvánvalóan az az oka, hogy az ünnephez viszonylag ideális állapotban szeretnének érkezni… Ezt például ugyanúgy átvehetnénk tőlük, ahogyan a Weinachtstollen receptjét…
Minden németnek és minden magyarnak meleg és fényes, ízekben, illatokban gazdag ünneplést kívánunk!
Bereznay Tamás, Kapolka Ágnes, Körmendi Imre és Hulej Emese
Weinachtstollen (2 óra) Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 2 dl tej, 60 dkg liszt, 18 vaj, 5 dkg kristálycukor, 8 tojássárgája, 10 dkg mazsola, 10 dkg mandula, 10 dkg kandírozott narancshéj, 1 mk. őrölt szerecsendió, 1 mk. őrölt fahéj, 1 mk. őrölt gyömbér, 5 dkg vaníliás cukor + 5 dkg vaj a kenéshez, porcukor.
Az élesztőt langyos tejben feloldjuk, némi lisztet és cukrot is adunk hozzá, hogy folyékony massza legyen, és letakarva meleg helyre állítjuk. Amíg ez a kovász pihen és kel, a vajat cukorral és a tojássárgákkal habosra keverjük. Ebbe beleöntjük a megkelt kovászt, a lisztet, és jól kidolgozzuk. A mazsolát, a darabolt mandulát és a kockákra vágott narancshéjat a tésztába keverjük. A masszát kivajazott formába öntjük, és meleg helyen, konyharuhával letakarva 15 percig kelesztjük. (Készíthetjük hosszúkás cipóformára gyúrva is). Kelés után forró, 180 °C-on sütőben kb. 40 percig sütjük. Ahogy megsült, megkenjük olvasztott vajjal, és vastagon megszórjuk porcukorral. |
A Nők Lapja 51-52. számában két másik német, karácsonyi receptet (Ecetes főtt pisztráng, Kacsamell burgonyagombóccal) találhattok!