Aktuális

A nők tényleg jobban fáznak!

Immár tudományos bizonyíték van rá: a nők tényleg jobban fáznak, mint a férfiak.

A Portsmouth-i Egyetem kutatói szerint a nők valóban hamarabb kezdenek fázni, mint a férfiak, de ez épp annak köszönhető, hogy a szervezetük jobban tartja a hőt. A nők testén ugyanis egyenletesebben oszlik el a zsírréteg: hideg időben emiatt a vér a létfontosságú szerveink felé áramlik, ugyanakkor a végtagjainkban kevesebb lesz a vér. Az eredmény: hideg kéz és láb.

Az egyik evolúciós elmélet szerint a nők ezzel a hőszabályozó rendszerrel élték túl a hideget a történelem folyamán: mivel a női testen kevesebb a zsír és az izom, mint a férfiakén, ezzel a hatékonyabb technikával védi a természet a létfontosságú szervek hőmérsékletét.

A kutatás azt is igazolja, hogy a nők hidegérzete a menstruációs ciklushoz igazodik, mivel a hormonális változásokkal a testhőmérséklet is változik. Az alvás mennyisége is befolyásolja, hogyan érzékeljük a hideget: fáradtan érzékenyebbek vagyunk a hőmérsékleti változásokra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top