Aktuális

Munkaidőben vadászunk az ajándékokra?

Az idei karácsonyi szezonban átlagosan 14,4 órát, azaz csaknem két teljes munkanapot töltenek az alkalmazottak azzal, hogy a céges számítógépükön munkaidőben bonyolítsák on-line vásárlásaikat, vagy kutassanak a megfelelő ajándék után. Ez a legfontosabb megállapítása annak a felmérésnek, amit a közelmúltban tett közzé az informatikai biztonság területének egyik vezető nemzetközi szakmai szervezete az ISACA.

Bár a megkérdezettek fele arról számolt be, hogy nem áll szándékában a munkahelyéről intézni a karácsonyi bevásárlást, minden tizedik válaszadó 30 óránál is több szörfözést tervez a világhálón ebből a célból, a munkaidő rovására. Az így kiesett munkaórákon túl ez a szokás további fenyegetéseknek teszi ki a vállalati informatikai rendszereket, mert a felmérés tanulsága szerint a megkérdezettek 40 százaléka kattint karácsonyi akciók linkjeire, amelyek webáruházaknak tűnő oldalakra viszik őket. Ezzel pedig vírusok és egyéb kártékony programok letöltéséhez is utat nyitnak, ami veszélyezteti a céges adatok és rendszerek biztonságát.

 A munkahelyről bonyolított karácsonyi on-line vásárlások kockázatainak csökkentésére az ISACA kidolgozott néhány egyszerű javaslatot a felhasználók és az IT-vezetők számára, amelyek az ISACA magyarországi szervezetének honlapjáról (www.isaca.hu) is letölthetők.

Tippek az on-line ajándékkereséshez:

1. On-line vásárláshoz használd az asztali gép böngészőjét, mivel ez  valószínűleg nagyobb védelmet nyújt, mint a mobil eszközök böngészői.

2. Óvd érzékeny adataidat (pl. kártyaszámok) azzal is, hogy jelszóval véded az általad használt mobil eszközöket, beleértve a memória kártyákat is.

3. Győződj meg róla, hogy a vírusvédelmi rendszerek működnek és folyamatosan aktualizálódnak.

4. A közösségi oldalakat is kezeld épp olyan óvatossággal, mint más weboldalakat: azok látogatói ugyanis egyre gyakrabban válnak csalások célpontjává.

5. Fogadd fenntartásokkal a nagyon vonzónak tűnő ajánlatokat. Ami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, az általában tényleg nem igaz. A hamis ajánlatok és on-line kuponok gyakran vezetnek ártalmas weboldalakra, légy óvatos!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top