Aktuális

Óvatosan optimisták az európaiak

A legutóbbi Eurobarométer felmérés első eredményeiből az derül ki, hogy az európai polgárok a munkanélküliséget tartják saját országukban a legnagyobb problémának, míg a gazdasági helyzettel kapcsolatos aggodalmaik valamelyest enyhültek.

A Standard Eurobarométer felmérésekre évente kétszer, tavasszal és ősszel kerül sor. A mostani felmérést a TNS Opinion & Social végezte személyes interjúk formájában: 2009. október 23-a és november 18-a között összesen 30 238 főt kérdeztek meg.

 „A polgárok kétségtelenül a munkahelyükért aggódnak leginkább, ezért fontos, hogy az EU továbbra is nagy odafigyeléssel és elkötelezetten folytassa a válság kezelését.”- jelentette ki Margot Wallström, az Európai Bizottság alelnöke és az intézményi kapcsolatokért és kommunikációs stratégiáért felelős biztosa.

Az európaiak többsége (54 százalék, 7 százalékponttal kevesebb, mint 2009 május-júniusában) úgy véli, hogy a legrosszabb még hátra van a válság munkahelyekre gyakorolt hatását illetően, míg 38 százalékuk azt gondolja, hogy a válság már elérte a tetőpontot. Ez az adat az előző felméréshez képest 10 százalékpontos növekedést jelent.

A 2009 tavaszi felméréshez hasonlítva pozitív tendencia mutatkozik az EU következő évi gazdasági helyzetével kapcsolatos várakozások tekintetében. Az európaiak 30 százaléka szerint az elkövetkező tizenkét hónapban javulni fog a helyzet (az optimisták aránya 6 százalékpontos növekedést mutat), 38 százalékuk szerint változatlan marad, és 21 százalékuk szerint romlik, míg 11 százalék nem tudja megítélni, mi várható.

Az eredmények alapján a világgazdaság jövőjével kapcsolatban szintén pozitívabbak a várakozások, ám a nemzeti gazdasági kilátások megítélésén ez a pozitív tendencia kevésbé érződik. Az európaiak jelentős hányada úgy gondolja, hogy országa általános gazdasági helyzete változatlan marad (37%) vagy romlik (31%). Kevesebben vélik úgy, hogy javulni fog (28%), 4%-uk pedig nem tudja megítélni.

A megkérdezettek többségének (51%) az a véleménye, hogy országában jelenleg a munkanélküliség jelenti a legnagyobb problémát; második helyen (40%) a gazdasági helyzetet, harmadikként pedig az inflációt és a bűnözést jelölték meg legnagyobb problémaként. Egyéni szinten az infláció, a gazdasági helyzet és a munkanélküliség az a három kérdés, amely a legjobban aggasztja a polgárokat.

A vélemények szerint a válság kezelésére leginkább az Európai Unió és a nemzeti kormányok képesek. Országa európai uniós tagságát az európaiak többsége (53%) pozitívan ítéli meg, és 57 százalékuk véli úgy, hogy az országuk profitál az uniós tagságból.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top