Aktuális

Régi idők gyerekfilmjei – Mi lett a szereplőkkel?

A mai negyvenesek gyerekkora a magyar gyerekfilmek aranykora volt. A 70-es években minden esztendőre jutott egy gyerekfilmsorozat, a bennük szereplő kicsik az ország kedvenceivé váltak, egyenrangú partnerei lettek a legendás színművészeknek. De vajon miért voltak olyan sikeresek ezek a gyerekfilmek? És mi lett a szereplőik sorsa?

Manapság sorra jelennek meg DVD-n a régi gyerekfilmek. A mamák és papák legna­gyobb meglepetésére azon­ban nemcsak ők nézik lelkesen az egykori kedvenceket, a gyerekeik is lerogynak újra meg újra a filmek elé. Felcserélik a mangaharcosokat a nyakkendős Vadliba őrsre, és sose unják meg a Keménykalap és krumpliorr, az Utánam, srácok! vagy a Le a cipővel! epizódjait.
A siker azért is meglepő, mert a mai gyerekek számára sok minden nem egészen értelmezhető a filmen látható világból. Meglepve nézik például az út­törőnyakkendőt, megdöbbennek, hogy az iskolában mindenki kék egyenköpeny­ben pompázott, és bizony a Vadliba őrs mibenlétét is magyarázni kell egy mai tízévesnek. Ám ezeken túl a gyerekfil­mek mégiscsak kalandos történetek, és éppen ez a lényegük, ettől egyetemesek és szerethetők.
Takács Vera, a Magyar Televízió szerkesztője, számtalan egykori sike­res gyerekfilm és -műsor megálmodó­ja szerint nemcsak a történet miatt jók a régi sorozatok.
„Ezekben a filmekben egy olyan felnőttszándék működött, amellyel a gye­rekeket akartuk hozzásegíteni ahhoz, hogy jó felnőttekké váljanak. Ehhez a legősibb eszköz a mese, amely védett gyermekkort biztosít. Akkoriban jutott energia arra, hogy a gyerekeket nemesítő dolgokat hozzunk létre, mutassunk meg. A kereskedelmi televíziók megjelenésével ez a védettség megszűnt. Azóta szabad az információ, a gyerek az internetről bármit megtudhat, és önmaga feldolgoz­hatja. A felnőttek áthárítják a felelőssé­get, nincs idejük arra, hogy segítsenek megérteni, megismerni a világot, mert önmagukat kell megvalósítaniuk.
A gyerekekhez szólni alázatot követel, mert az életet kell megismertetni velük, mesélni érzésekről, az első dolgokról az életükben, érzelmekről, szerelem­ről, barátságról, és ehhez a művészet a legjobb eszköz.”
A felnőttszándék tudással, szakmai igényességgel is párosult – nemcsak a felnőtt-, de a gyerekfilmek esetében is. Komolysággal és odafigyeléssel ké­szültek a műsorok a kicsik számára is. Az alaptörténeteket a legjobb írók szál­lították, így nem csoda, ha külföldön is zajos siker lett a végeredmény, még ha erről itthon keveset is lehetett tudni. Arról példá­ul maguk az alkotók is csak késve szerezhettek tudomást, hogy az 1973-ban forgatott négyrészes Keménykalap és krumpliorr című film – amely Csukás István írásából készült – 1975-ben az év gyerekfilmje lett Hollywoodban. A filmso­rozat itthon is nagy siker volt, 1978-ban a négy részből egy egész estés változatot is ös­szevágtak.

Az Égigérő fű gyereksztárjai, Ullmann Móni és Hintsch Gyuri
Az Égigérő fű gyereksztárjai, Ullmann Móni és Hintsch Gyuri

„Csak tettük együtt a dolgunkat”

Tagadhatatlan, hogy a filmek igazi sikerkovácsai a gye­rekszereplők voltak. A korszak egyik legismertebb gyerekszínésze Kovács Krisztián, aki szinte valamennyi alkotás­ban szerepet kapott. A Keménykalapban benne volt a kor másik ismert figurája, Berkes Gábor is, és a többiek, Szűcs Gábor, Gruber István, Kiss Gabi, vala­mint a félénk, szemüveges fiút alakító Hamar Pál. Utóbbi ma már egyetemi docens, a Semmelweis Egyetem Testne­velési és Sporttudományi karának tan­székvezetője. Vele próbáltuk megfejteni a film máig tartó sikerének titkát.
„Valószínűleg a film témája korta­lan, nem köthető semmihez, ezért min­dig újabb és újabb generációkat szólít meg – véli a ma 48 éves dr. Hamar Pál. – Saját korunkbéli gyerekeket kellett játszanunk, olyanokat, amilyenek mi voltunk. Ez egyáltalán nem esett nehe­zünkre, és minden bizonnyal hozzájárult ahhoz, hogy a film természetes és ezzel együtt sikeres legyen.”

Folytatás a Nők Lapja Évszakok téli számában!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top