nlc.hu
Aktuális
2010-ben lesz pénzünk autóra?

2010-ben lesz pénzünk autóra?

Vérzivataros éven van túl a magyar autópiac. Az örök elsőnek hitt, több mint egy évtizeden át piacvezető Swiftnél nemcsak a Ford Focus és az Opel Astra volt kelendőbb, de az SX4-is. 2010-ben lassan magára találhat a piac, amiben az érkező sok új modell is segíthet egy kicsit.

Elszabadult árfolyam, bizonytalan megélhetés

Szigorított hitelfeltételekkel kiszorított ügyfelek, 320 forintot nyaldosó euróárfolyam, bizalomvesztett, munkahelyüket féltő magánvásárlók, beruházásokat elhalasztó cégek: 2009-ben túl sok minden jött össze, ami visszaveti az autóeladásokat.

Nem sokat segítettek a megújuló volumenmodellek sem, például a Renault Mégane, a VW Polo vagy Toyota Verso. Gyakorlatilag az összes márka rettenetes évet zár, amely a nulla vagy ahhoz közeli indulórészletű és 120 havi futamidős hitelekkel csinálta a darabszámokat. Név nélkül ilyen a Chevrolet, a Skoda és a Suzuki.

Swift és társai: összeomlás után

Bár minden szegmensben esett a piac, a nullaindulós, tízéves kölcsönök eltűnésével a kiskategória egyenesen összeomlott, például a korábban Swiftre vagy Fabiára befizetők tömegesen kiestek az új autót vásárolni képes körből. A kiskategória élén nem is a hazai autópiac szinte örök elsője, a Swift áll, hanem az SX4, mögötte a Ford Fiesta.

A Ford megelőzte a Suzukit és az Opelt

A Ford kisebb visszaeséssel megúszta, mint konkurensei, ezért a könnyű haszonjárműveket is beleszámítva messze a legnépszerűbb márka 2009-ben itthon. A személyautók között a Suzuki vezet, a JATO forgalomba helyezési adatai alapján 7954 vs. 7777 autóval. Az Opel a harmadik, 6581 regisztrált autóval.

A Mondeo pár darabbal marad csak el a Passat mögött, a Focus, amelyből idén 700, jövőre 800 rendőrautót ad át a cég, messze a legnépszerűbb kompakt autó, a Ranger pedig a pickupok között áll igen jól.

A Ford részben a nagy engedményeknek köszönhetően a flottapiac vezető márkája, a céges értékesítés a magánvásárlók visszaszorulásával meghatározóvá vált.

Bizonyos jelek arra utalnak, hogy többen vesznek autót egy év múlva. De mitől lenne több pénzünk? Minden kiderül, ha kattintasz!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top