Aktuális

Irány Pécs, Európa kulturális fővárosa!

2010. január 10-én hivatalos nyitóünnepséggel veszi kezdetét Magyarország eddigi legnagyobb kulturális eseménysorozata, a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa program.

Az Európa Kulturális Fővárosa programév nyitóünnepsége

Időpont: 2010. január 10.
Helyszín: Pécs, a város közterei

Kevés olyan város van Európában, ahol a történelmi korok és a kultúrák rétegződése annyira együtt él és egymásra épül, mint Pécsett. A különböző korokból átöröklődött kulturális rétegek összessége ad eredeti és igazi, csak itt fellelhető és egymást erősítő közeget.

A megnyitó művészeti koncepciója, hogy bemutassa mindazt az értéket, eredményt és kétezer éves kulturális örökséget, amelyre büszkék vagyunk, és amelyet Pécsen keresztül Magyarország mutatni kíván önmagának és a világnak. A megnyitó műsora nagyszabású produkció keretében jeleníti meg Pécs történetének egyes kiemelt eseményeit, korszakait, pécsi kötődésű művészek és hírességek, valamint több száz pécsi diák közreműködésével.

Irány Pécs, Európa Kulturális Fővárosa

 

 Felvezető események

A január 10-i programot felvezetve vízkereszt után, a farsang kezdetén, január 7-én, 8-án és 9-én a megnyitó karneváli menetében részt vevő 450 pécsi diák játszva tanulja be a különböző kultúrtörténeti korszakokhoz rendelt dramatikus utcaszínházi játékot. Ezen rendezvények naponta 15-től 18 óráig tartanak.

Január 7., csütörtök

Helyszín: Dóm tér, a püspöki palotával szemben.

• A római kor –  Sopianae – üzenete: a Római Birodalomban megszületik a város.

• Az ókeresztény korszak: a város keresi hitét, I. István király emlékezete, aki 1009-ben megalapította a pécsi püspökséget.

• A keresztény középkor. Quinque Basilicae: a kereszténység intézményesülése, az állam megszilárdulása.

Irány Pécs, Európa Kulturális Fővárosa

Január 8., péntek

Helyszín: Pécsi Tudományegyetem BTK, bejárat (Ifjúság útja 6.).

• Nagy Lajos király korszaka, 1367-ben egyetemet alapított Pécsett.

• Reneszánsz: Magyarország első egyeteme, Janus Pannonius, a magyar humanizmus nagy költője, a latin nyelvű magyar költészet legjelesebb képviselője.

• Török kor: a hódoltságtól egy teljesen más kultúra feltörése, majd integrálódása a magyar, ezen belül a helyi kultúra szövetébe.

Január 9., szombat

Helyszín: Janus Pannonius u. – Csontváry Múzeum előtti sétatér.

• XVII–XVIII. század: a város újjászületése, polgárosodás, tudás, szabadság – Klimó György, könyvtár, szabad királyi város (Mária Terézia).

• A XIX. század: iparosodás, polgárosodás, kialakulnak a pécsiség védjegyei (Angster, kesztyű, Zsolnay stb.).

• A XX. század: Pécs a modern művészek, modern művészetek otthona.

 A megnyitó

Nagy farsangi menet keretében a korokat jelmezbe öltözve hozzák el a pécsi iskolások, színészek, bábosok. Minden kort egy hatalmas (3-4 méter magas) bábu vezet. A menet a Zsolnay-kúttól indul, és a belvárosi templom előtti színpadhoz érkezik. A műsor folyamán a város különböző történelmi korszakai mai átiratban elevenednek meg.

A műsorszámokat főleg pécsi művészek adják elő, a záróképre meghívnak pécsi, illetve innen elszármazott vagy valamikor itt alkotó emblematikus hazai sztárokat is. A műsorban fellép többek közt: Bab Társulat, Bóbita Bábszínház, PTE–ETK–FONTIFIVE Tánccsoport, Tanac Néptáncegyüttes, Somogy Táncegyüttes, Pécsi Balett, Pannon Filharmonikusok, Pécsi Vasutas Fúvószenekar, Szélkiáltó együttes. A zenei összeállítást és a zeneszámok egy részét Erdész Róbert (a nemzetközi hírű Solaris együttes billentyűse) komponálja.

A fináléban „megénekeltetik” a fellépőket néhány hazai sztárral közösen, így a művészek között köszönthetjük Demjén Ferencet, Lang Györgyit, Kandech Evelyne-t és Balikó Tamást, a Pécsi Nemzeti Színház igazgatóját, valamint további meglepetésvendégeket.

Időpont: 2010. január 10. (vasárnap)
Az ünnepség kezdete: 18.00 óra
Helyszíne: Széchenyi tér

 Élményvonattal Pécsre

Hasznos oldalak:

Pécs város honlapja »
Az Európai Unió hivatalos honlapja – Kulturális Főváros »
Pécs/Sopianae Örökség Kht. »
www.ilovepecs.hu »
Pécs.lap.hu »

Pécs megyei jogú város és a MÁV Nosztalgia Kft. együttműködésének köszönhetően egyedülálló lehetőségük nyílik az érdeklődőknek, hogy ellátogassanak a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa programév megnyitójára. A 2010-ben tízéves fennállását ünneplő Magyar Vasúttörténeti Park az új év első programjaként január 10-én nosztalgiavonatot indít Pécsre.

Az esemény tiszteletére Sopianae névre keresztelt élményvonat ezen a napon különlegesen kedvezményes, 2010 Ft-os retúrjeggyel vehető igénybe. Az érdeklődő utasok így megismerkedhetnek az újonnan beszerzett és teljesen felújított élményvonat szolgáltatásaival, valamint egy kellemes napot tölthetnek el Pécsett, többek között a kulturális főváros egyedülálló nyitóünnepségének résztvevőiként.

További információ: www.mavnosztalgia.hu »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top