Aktuális

Tipikus női hibák álláskeresésnél

A világ egyre gyorsabban változik körülöttünk, s csak illúzió a részünkről, ha azt gondoljuk, hogy a benne elfoglalt helyünk megrendíthetetlen. Ha úgy alakul az életünk, hogy új állásra van szükségünk, érdemes elkerülni azokat a típushibákat, amelyekre a női alkalmazottak hajlamosabbak.

Nő vagy szakember?

Hegedűs Dóra stratégiai igazgató
Hegedűs Dóra stratégiai igazgató

– A legfőbb hiba, amit egy nő álláskeresés közben elkövethet, hogy a munkaerőpiacon nőként, nem pedig munkaerőként jelenik meg – mondja Hegedűs Dóra, a Business Coach Szakmai Közösség stratégiai igazgatója. – Ilyenkor a nemi szerepe uralkodik el rajta, például a csábító nő vagy a többgyermekes családanya. Az előbbi „rámozdul” az állásinterjút vezető férfira, és női „kellékeivel”, dekoltázsával vagy bizalmas hangnemmel operál. A másik típus a családjában betöltött szerepét hangsúlyozza, miszerint egyedül neveli a fiát, vagy van férje és három gyereke. Ezek mind fontos adalékok, de a cég szempontjából annak van jelentősége, hogy az illető mit ér szakmailag. Ha nem erre koncentrál a bemutatkozáskor, azt üzenheti, hogy nem a munka az elsődleges számára.

Ne mentegetőzz!

„Három diplomám van és húszéves szakmai tapasztalatom, de van három gyerekem, és tudom, hogy ez komoly akadályt jelent.” Szükségtelen magyarázkodni! Amire az állásinterjún nem kérdeznek rá és várhatóan később sem lesz téma, azt ne hozzuk szóba. Valótlant állítani, vagy jelentős tényt elhallgatni azonban nem tanácsos: előbb-utóbb biztos a lebukás.

Ne beszélj sokat!

– A jó kommunikációs készség értékesítői vagy ügyfélkapcsolati állásnál ugyan előnyt jelent, de fontos, hogy igyekezzünk mindig a feltett kérdésre válaszolni, ne kerekítsünk köré mesét – hangsúlyozza Hegedűs Dóra. – Az állásinterjú nem beszélgetés, ahol kedvünkre anekdotázhatunk. Sok beszédbe biztosan keveredik olyan információ, aminek nem kellett volna. Az interjú célja az információcsere, ahol minden, a mellettünk szóló döntést megkönnyítő tudnivalót át kell adnunk.

Légy lényegre törő!

Az önéletrajz ne szakácskönyv legyen, amelyben még az is szerepel, melyik piacon vásároltunk be. Legyen inkább izgalmas étlap, amitől megjön az olvasó étvágya, és kedve támad rákérdezni, hogyan készült az adott étel és mi a titka a szakácsnak. „Hogyan lehet vajon öt év alatt ilyen karriert befutni?” – kérdezze magában, aki olvassa.

Sorold az eredményeit!

Mindenki tisztában van vele, mit csinál egy titkárnő, ezért az önéletrajzban ne a munkaköri leírásodat taglald, mondván: „leveleket írtam, elmentem a postára és felvettem a telefonokat”. A munkakeresés akkor lehet sikeres, ha igazi önismereti munka előzi meg. Az önéletrajz írása során gondold végig, mi az, amit a volt céged neked köszönhet. Rendbe hoztad a teljes adatbázist, a főnököd pedig két hétre előre tudta minden programját, soha nem volt fennakadás? Levetted a válláról még a karácsonyi ajándékozás terhét is, az ügyfeleknek személyre szólóan válogattad össze őket, mert pontosan tudtad, ki, mit szeretne? A nők hajlamosak rá, hogy ne hangsúlyozzák a teljesítményeiket. Pedig aki nem tudja megindokolni, mit tudna hozzátenni a cég életéhez és miért lenne nekik jó, ha rá szavaznának, az ne számítson arra, hogy mellette döntenek.

Legyél tisztában a piaci értékeddel!

– Ha a nők, amikor önmaguk munkaerő-piaci eladásáról van szó, ugyanúgy tárgyalnának, mint mikor a piacon alkudoznak vagy az építési vállalkozóval egyezkednek a fürdőszoba felújításáról, jóval sikeresebbek lehetnének – mondja a szakértő. – Az önbizalomhiány és önmagunk alábecsülése nem előnyös kiindulópont az állásinterjún vagy a bértárgyaláson. Légy tisztában előnyeiddel és gyengeségeiddel, ismerd képességeidet és azok piaci értékét! És igenis, kérd meg az árát!

Tanulj diplomáciát!

Sok nő erénynek hiszi a taktikai és stratégiai érzék hiányát. Ha egy állásinterjún szidod az előző főnöködet, akkor azt nem őszinteségnek és egyenességnek fordítja a reménybeli munkaadó, hanem összeférhetetlenségnek és a lojalitás hiányának. A férfiak számára a dominancia-rangsor természetesebb, mint a nőknek, ezért jobb taktikusok és stratégák. Ritkábban mennek neki a főnöküknek anélkül, hogy felmérnék annak következményeit. Ha a pillanatnyi hangulatunknak engedelmeskedve „beszólunk” vagy teszünk valamit, annak később komoly negatív következményei lehetnek a karrierünkre nézve.

A kérdést a szakmai énedre vonatkoztasd!

Tipikus női hibák álláskeresésnélHa személyiségtesztet kell kitölteni (ez a felkészüléshez, önismerethez is fontos), a nők hajlamosak a kérdéseket a magánéletükre, nem pedig munkahelyi szituációkra alkalmazni. Pedig személyiségünk nagyon is eltérően működhet ott és itt! Ugyanaz a nő, aki a férjével született diplomataként viselkedik, és mindig eléri, amit akar, a munkahelyén esetleg nyílt összetűzéseket provokál a főnökével, vagy éppen fordítva. A személyiségteszt kérdéseit a munkahelyi helyzetekre, énünkre vonatkoztassuk, mert az értékelhetőség szempontjából ez lesz fontos.

Ne küldj fotót!

Tíz esetből kilencszer szerencsésebb, ha az önéletrajz mellé nem csatolunk fotót – javasolja a szakértő. – A pántos pólóstól kezdve a nyári ruhás, lenge képeken át egészen az aktfotóig és a családi képből kivágott részletig, a fejvadászok találkoztak már az összes elkövethető hibával. Ha mégis ragaszkodnak fénykép csatolásához, akkor megfelelő üzleti öltözékben, fodrász és sminkes igénybevétele után keressünk fel egy profi fotóst.

Ne tűnj kiéhezettnek!

A munkaerőpiac hasonlóan működik, mint a párválasztás. Azon a nőn, akiről messziről sugárzik, hogy nagyon kell neki a munka, sürgősen pénzre van szüksége, és már több helyen visszautasították, meg lehet érezni a félelem, a kényszer jeleit. Szomorú, de igaz: minél jobban kell valakinek a munka, annál kevésbé valószínű, hogy megkapja.

Gondolkodj alternatívákon!

A nők hajlamosak ugyanazon a területen dolgozni éveken, évtizedeken át. Ha eddig ügyfeles voltál a bankszakmában, ezután is csak ezt tudod elképzelni magadnak. Pedig ha az volt a feladatod, hogy telefonon győztél meg ügyfeleket valamiről, akkor sikeres lehetsz bármelyik iparágban, ahol a kapcsolatteremtő készség fontos. Érdemes végiggondolni, hogy az eddig megszerzett tudásunkat milyen irányba lehetne kiterjeszteni.

Legyél összhangban az állással!

Ha nem kreatív állásra pályázunk, ne próbáljunk kreatívnak gondolt módszerekkel kitűnni a többi jelentkező közül. A színes tintával nyomtatott önéletrajz vagy az illatos levélpapír ellenkező hatást vált ki, mint szeretnénk, nem keltünk profi benyomást. Mind az önéletrajzban, mind az interjú során magunkat adjuk, legyen összhang az előre beküldött írásos információk, a rólunk adott referenciák, a megjelenésünk és a testbeszédünk között.

Tartsd kézben a rólad szóló információkat!

A leendő munkaadók ma már az internetes közösségi oldalakon is utánanéznek a lehetséges jelölteknek. Egy pályakezdő iskolai pszichológus lány azért vesztette el az állását, mert meglehetősen intim képeket töltött fel a főiskolai bulizós életéről egy közösségi portálra, ahol a szülők rátaláltak és pillanatok alatt körbementek az iskolában a fotók. A magánélethez mindenkinek joga van, de ha valaki például vezetői állásra jelentkezik, és közben az internetes profilja tele van bikinis vagy bulizós képekkel, tegye fel magának a kérdést: valóban szeretnéd, hogy leendő munkaadói ezeket a képeket nézegessék?

Onyutha Judit: Újra képernyőn leszek!Még több az e heti Nők Lapjából:

Onyutha Judit: Újra képernyőn leszek! »
Takarékos receptek ünnepek után »
Te miből mesélsz? »
Szépségek a szekrényajtón – Régi idők poszterlányai » 
Celeb, szingli, böszmeség »
A láz fontos jelzés! »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top