Aktuális

Celeb, szingli, böszmeség

Kifejezések, fogalmak, amelyeket egy évtizede még nem ismertünk. Vagy amelyek a tízes évek kezdetével már mást jelentenek, mint régebben. Történelmi korszakokat nemcsak tényekkel, adatokkal lehet jellemezni, hanem a nyelv változásával is. Íme az ezredforduló éveinek néhány fontos kifejezése.

 Szeptember tizenegy

Mi ez?

2001. szeptember 11-én, összehangolt akcióban, terroristák négy utasszállító repülőgépet kerítettek hatalmukba az Egyesült Államokban. Két gépet a New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyaiba vezettek, amelyek a becsapódások után két órával összeomlottak. A harmadik gép a washingtoni védelmi minisztériumba, a Pentagonba csapódott, a negyedik egy mezőre zuhant. A terrortámadásban 3031 ember halt meg.

Celeb, szingli, böszmeség

Hatása az életünkre: Az egész világot megváltoztatta. Amerika, az egyetlen megmaradt szuperhatalom, a terrorizmus képében új ellenséget talált. George W. Bush elnök globális háborút hirdetett a terrorizmus és támogatói ellen, megszállta Afganisztánt, és megdöntötte az iraki diktátor, Szaddám Husszein rezsimjét. A terrorizmust viszont egyelőre nem sikerült felszámolni. Oszama bin Laden pedig közel hozta a félelmet Európához is.

 Böszmeség

 
Mi ez?

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök 2006. május 26-án, egy hónappal pártja választási győzelme után Balatonőszödön, zárt ajtók mögött beszédet mondott az MSZP-frakciónak, amelyben a reformok bevezetését sürgette. Később a beszéd hanganyaga kiszivárgott – nem tudni, ki, vagy kik nyomán. A felvételen a miniszterelnök bevallotta, hogy a kampány során félretájékoztatták a lakosságot, és az ország rosszabb helyzetben van, mint amilyennek beállították. („Nincsen sok választás, azért nincsen, mert el…tuk. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk. (…) Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél, két évet”.) Vallomása és vulgáris beszédstílusa sokakban keltett felháborodást, végső soron a 2006-os, zavargásokkal teli ősz egyik oka lett.

Celeb, szingli, böszmeség

Hatása az életünkre: Az őszödi beszédet sokan az elmúlt évtized egyik legsötétebb pillanatának tekintik. Mégis volt haszna: megmutatta, hogy bár demokratikus körülmények között is lehet böszmeségeket csinálni, akár a régi rendszerben, de esély van rá, hogy kiderül a dolog. Azóta egyébként feltűnően sok svindli kerül napvilágra. A felelősségre vonás már a politika szereplőit sem feltétlenül kerüli el? Tisztulási folyamat kezdődik? Ha rizikós az „okosság”, talán kevesebben fogják „bevállalni”? Az előttünk álló évtizedben kiderülhet.

 Szingli

 
Mi ez?

A single (angol szó; jelentése: magában álló) magyarítása. A szingli egyedülálló nő, aki önszántából választotta ezt az életformát. Szabad szájú, nőies, munkájában sikeres, és bár sok férfit meghódít, nem alkuszik: kivárja, amíg megtalálja az igazit. A fogalmat korábban használták, ám a Szex és New York című tévésorozat hozta be igazán a köztudatba. Carrie, Samantha, Miranda és Charlotte kalandjait nálunk 2002 decemberében mutatták be.

Celeb, szingli, böszmeség

Hatása az életünkre: A Szex és New York nyomán menő lett a szingli lét. A harmincas, egyedülálló nők, akiket korábban – kimondva, kimondatlanul – lesajnált a társadalom, végre büszkén vállalhatták magánéletüket, és megnyugodhattak, hogy az igazira negyven felé közelítve is rá lehet találni. A sorozatból a férfiak is megértették: fontos ügyelni arra, hogy az ágyban legalább olyan jó legyen a partnerüknek is, mint nekik. A szingli-divat mostanában lecsendesedni látszik, úgy tűnik, megtaláltuk az arany középutat. Még mindig nem ciki egyedülállónak lenni harminc fölött, de most már a szinglik is tudják: problémák ide vagy oda, párkapcsolatban lenni jó. Még Carrie is kimondta az igent Mr. Bignek.

 Válság

 
Mi ez?

A nagy gazdasági világválság óta a 2008-ban indult krízist tartják a legjelentősebbnek. A megelőző globális pénzügyi válságból alakult ki.

Celeb, szingli, böszmeség

Hatása az életünkre: Az évtized vége a válság jegyében telt. Munkahelyek szűntek meg, megtakarítások olvadtak el a tőzsdén, drágult az élet, csökkent a fizetés. Különös folyománya, hogy mintha megszűnt volna mindenfajta felelősségvállalás a hibákért: lassan már egy rosszul sikerült első randevút is hajlamosak vagyunk a válságra fogni. A krachnak azért haszna is lehet: óvatosabbá és felkészültebbé válunk. Kezdjük érteni, mit jelentenek: hitelcsapda, THM, öngondoskodás, árfolyamkockázat, megtakarítás. Kár, hogy a csoportos létszámleépítés, recesszió, reálkereset-csökkenés, felszámolás kifejezések legalább ennyire ismertek.

 Öko

Mi ez?

Az ökológia (környezettan) szó rövidítéséből lett fogalom, illetve jelző. A zöld rokonértelmű szava, amely korábban csak egy szín volt, a fű színe. Most, ha valaki, vagy valami zöld, akkor környezettudatos. Ami pedig öko-, az korszerű, haladó.

Celeb, szingli, böszmeség

Hatása az életünkre: Jövőkutatók már a nyolcvanas évektől kongatták a vészharangokat, de a világ csak most fogta fel, milyen nehéz helyzetbe került a Föld. Éghajlatváltozás, a fosszilis energiaforrások kimerülése, túlnépesedés. A katasztrófa csak radikális változtatásokkal kerülhető el, ezért a fejlett világban (lassan nálunk is) terjedni kezdett a zöld, ökotudatos életszemlélet: az egyszeri fogyasztó már nemcsak magára, hanem a körülötte lévő természet szükségleteire is odafigyel. Még jókor?

 Iwiw

 
Mi ez?

Az Iwiw (International Who Is Who) az első olyan internetes magyar közösségi portál, amely széles körben elterjedt. Az online felületen megtalálhatjuk rég elvesztett ismerőseinket, barátainkat, illetve ápolhatjuk a kapcsolatot a már meglévőkkel.

Celeb, szingli, böszmeség

Hatása az életünkre: Az elmúlt évtizedben a világháló mindennapi életünk részévé vált. Már nemcsak információt keresünk, hanem „élünk” is rajta: vásárolunk, játszunk, véleményt mondunk, videózunk, kommunikálunk, flörtölünk. A közösségi oldalakon ma már csaknem mindenki elérhető, lenyomozható. A diszkókban ma már nem telefonszámot, hanem msn-címet szokás cserélni, miközben mindenki hangsúlyozza a vezetéknevét. Pityu újra Kiss István, Marcsi pedig Nagy Mária. Hogy könnyen rájuk lehessen keresni egy közösségi oldalon.

 Valóságshow

 
Mi ez?

Televíziós műfaj. A szereplők nem képzelt karaktereket formálnak meg, hanem saját magukat alakítják, mesterséges körülmények között. Az első sorozatok nálunk a ValóVilág és a Big Brother voltak, a legújabb a Benkő feleséget keres. A valóságshow-knak kevés közük van a valósághoz. Előre megírt forgatókönyv szerint futnak, hogy a néző számára érdekesen teljen el a műsoridő.

Celeb, szingli, böszmeség

Hatása az életünkre: A tévé, az a bizonyos „ablak a világra”, átlényegült egyszerű kukkoldává, ahol megleshetjük, mit csinál a szomszéd. Ez még nem volna baj, ha e műsorokat a helyükön tudnánk kezelni. Sokan azt hiszik, a műsor valóban a valóságot mutatja be, és követendő példának tartják a szereplők kalandjait. Mások képtelenek elfogadni a műfajt, szerintük,ó a valóságshow-k (tágabban a kereskedelmi csatornák) felelősek az „elbutulásért, a kultúra mélyrepüléséért”. Az igazság valahol középen lehet? A reality show-k hozták be a celeb fogalmát is hozzánk, amely a celebrity (híresség) rövidülése. A celeb „teljesítménye” maga az ismertség, a hírnév. Szimbiózisban él a bulvársajtóval, kölcsönösen eltartják egymást.

…és még néhány szó, a teljesség igénye nélkül

Cunami: Az évtized katasztrófája 2004 karácsonyán, amikor egy indonéziai tengerrengés okozta szökőár elárasztotta Ázsia keleti és dél-keleti, valamint Afrika keleti részét. Mintegy 230 ezer ember vesztette életét, s örökre megtanultuk a szökőár idegen nevét.

Metroszexuális: Nagyvárosi, többnyire egyedülálló férfiak jelzője, akik már-már piperkőc módon törődnek a külsejükkel. Sokat költenek kozmetikumokra, divatra, fodrászra. Heteroszexuálisak. A típus legismertebb ikonja a futballista David Beckham.

Retró: „Idézet” a hetvenes, nyolcvanas és kilencvenes évek kultúrájából. Egyenlő a nosztalgiával, csak menőbben hangzik. Divatos, mert a korosztály, amely ekkor élte gyermekkorát (fiatalságát), épp beleesik a reklámozóknak oly fontos 18-49 éves sávba.

Fapados: A fapados repülőgépjáratok mindenfajta luxust nélkülöznek, ám nagyon olcsók. Népszerűek: szinte „zsebpénzből” beutazhatjuk Európát, de a több járat, sajnos, több káros anyagot juttat a levegőbe.

Euró: A rendszerváltás előtt „a szocializmust építettük”, a kilencvenes években „az EU-ba igyekeztünk”, a 2004-egy csatlakozás óta pedig az „euró bevezetése” a bűvös cél. Hisszük, ha mi is azzal fizetünk, minden jobb lesz. Majd meglátjuk.

 

Onyutha Judit: Újra képernyőn leszek!Még több az e heti Nők Lapjából:

Onyutha Judit: Újra képernyőn leszek! »
Takarékos receptek ünnepek után »
Te miből mesélsz? »
Szépségek a szekrényajtón – Régi idők poszterlányai » 
Tipikus női hibák álláskeresésnél »
A láz fontos jelzés! »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top