Aktuális

A kínaiak tennének a klímaváltozás ellen

Egy nemrég közzétett közvélemény-kutatás eredményei szerint a kínaiak többsége aggasztónak találja a klímaváltozás jelenségét, és készek arra, hogy saját "portájukon" lépéseket tegyenek a kilátások javulása érdekében.

A China Daily és az Environment Defense Fund (EDF) közös közvélemény-kutatásának eredményei szerint a kínaiak aggódnak a Föld éghajlatának változása miatt. A felmérés szerint a válaszadók 90 százaléka fogalmazott meg valamilyen mértékű aggodalmat a klímaváltozással kapcsolatban, és a többség úgy vélte, az emberi tevékenység során keletkező gázkibocsátás tehető elsősorban felelőssé a jelenségért.

Készek változtatni

Az egyén szintjén megtehető ellenlépéseket tekintve, a megkérdezettek mintegy háromnegyede állította, hogy kész szokásait megváltoztatni, ha ezzel hozzájárulhat az éghajlatváltozás elleni küzdelem eredményességéhez. A vállalható egyéni lépések között a víz- és energiaspórolást említették a leggyakrabban, hozzátéve, hogy a kibocsátás kompenzációja területén inkább a fatelepítéssel, mint a bonyolultabb, és némileg ellentmondásos, széndioxid-kibocsátást ellentételező carbon offset programokkal értenek egyet.
 
Mandarin kontra angol

A fenti kutatás egyedülálló módon két nyelven, angolul és mandarin nyelven készült, amelynek hatására néhány érdekes eredményre is fény derült.

Az adatok szerint ugyanis az angol nyelven válaszolók összességében sokkal tudatosabbnak és egyúttal optimistábbnak bizonyultak, mint a mandarin nyelvű megkérdezettek. Az angolos válaszadóknak például 79 százaléka hajlandó egyéni szintű vállalásokra a klímaváltozás mérséklése érdekében, ezzel szemben a mandarin nyelven megkérdezetteknek “csak” 64 százaléka hajlandó változtatni saját magatartásán.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top