Aktuális

Ökosztriptíz szombaton a Pecsában

Mi köze a pop-, rock- és metálzenének a környezettudatossághoz? És a bioruhadivathoz? Egyáltalán hogyan öltözködik egy igényes természetvédő hölgy? Megtudja mindenki, aki elmegy a Petőfi Csarnokba a tribute zenekarok szombati fesztiváljára, és ott a koncertek mellett megnézi az öko-divatbemutatót, és azt, hogy miként szabadulnak meg a manökenek a hulladékokból készített ruhadarabjaiktól.

Ökofesztivál lesz szombaton a Petőfi Csarnokban a tribute együttesek harmadik országos találkozója. A zenei időutazást legendás együttesek életművének felelevenítésével megvalósító emlék- vagy tiszteletzenekarok közül több mint húsz lép fel a délután négytől éjszakáig tartó bulin.

3 színpad, 10 óra zene

Párhuzamosan tízórányi zene várja a látogatókat három helyszínen. A nagyszínpadon többek között a Deep Purple, az AC/DC, a Metallica és az Iron Maiden, a Pecsa Cafeban a Queen, a Red Hot Chili Peppers dalai szólalnak meg, a rock- és metálműfajt pedig a Sex Pistols és a Rage Againts the Machine nevű tribute zenekarok képviselik másokkal együtt.

De mitől öko ez a fesztivál, hiszen ilyen események nyomán inkább széthajigált műanyag flakonok, összetört üvegeket, laposra taposott üres sörös dobozok szokták jelezni a szórakozás féktelen mivoltát?

A környezetvédelmi tárca is hozzájárult ahhoz, hogy ezúttal ne így legyen. A Főkefe szombaton szelektív hulladékgyűjtőket állít fel a Petőfi Csarnokban, ahhoz pedig, hogy a szórakozóknak kedvük is szottyanjon a célnak megfelelően, környezettudatosan használni ezeket a szigeteket, sajátos ötlettel állt elő a Green Culture Kft. Öko-divatbemutatót és -sztriptízt rendez.

A negyedórásra tervezett showműsor manökenjei a társaságot jegyző Gyökeres Tamás tájékoztatása szerint kilenc modellt viselve vonulnak majd fel a “kifutón”, körülöttük a színpadon öt különböző színű, más-másfajta hulladékok tárolására szolgáló konténert helyeznek el. Az egyébként mutatós ruhaköltemények ugyanis műanyagból, fémből, papírból, üvegből és különféle veszélyes hulladékokból készültek, a manökenek pedig sorra megszabadulnak majd a “szemétruháktól”: a megfelelő konténerbe hajítják azokat. Így szeretnék a nézők emlékezetébe vésni, hogy míg nekünk csupán egy egyszerű mozdulat a szanaszét hajigálás helyett elkülöníteni, a megfelelő edénybe dobni a környezetkárosító vagy éppen újrahasznosítható hulladékot, addig a természetnek hosszú évekbe kerül ellensúlyoznia a mi esetleges nemtörődömségünket.

A kenderből és bambuszból készített ruhák azért kelendők, mert alapanyaguk vegyszerek nélkül termeszthetők, ráadásul gyorsabban nőnek, mint a gyapot, ám a durva tapintású kelmét környezetkárosító vegyszerekkel teszik puhábbá. A világ gyapjútermelésének 0,2 százalékát kitevő biogyapjúval is jó vigyázni, mert a ruhaiparban mérgező festék kerülhet rá.

Az újszerű, bohókás ötlet csak egy azok közül, amelyekkel a tavaly alakult kft. a közönséget figyelmeztetni kívánja a környezetvédelem fontosságára. Tervei szerint igyekszik ezt úgy tenni, hogy az általa nyújtott szolgáltatásokkal szebbé, kényelmesebbé és olcsóbbá varázsolja ügyfelei mindennapjait.

A környezettudatos magatartás elterjesztésébe a kortárs művészeteket is bevonja a társaság, mind többeket próbál ösztönözni a nem fosszilis energia felhasználásra, nem utolsósorban pedig bioalapanyagból tervez egyedi ruhákat.

Ökosztriptíz szombaton a Pecsában

A Green Cultura Kft. divatra vonatkozó ars poeticája szerint a test és az öltözék együttes, organikus rendszert alkot. A ruháinkkal, amelyeket viselünk, azonosulunk, egyfajta lelki értelemben vett szimbiózist alakítunk ki velük. A cég igényes és környezettudatos nőknek szeretne olyan viseleteket kínálni, amelyek címkéjén nem csak az alapanyagok, hanem a készítési mechanizmus állomásai is szerepelnek. (MTI)

3. Tribute Fesztivál

Helyszín: Petőfi Csarnok
Időpont: 2010. január 16., 16.00 óra
A fellépő zenekarokról »
Bővebb információ: www.pecsa.hu »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top