Aktuális

Isteni mézes receptek

Egészséges, finom, jótékony hatásait felsorolni szinte lehetetlen. A magyar méz ráadásul első osztályú, jó volna, ha többet fogyasztanánk belőle.

Isteni mézes receptekAki azt hiszi, mézet csak vajas kenyérre csurgatva, teában és desszertként lehet enni, az nagyon téved! Kiváló adaléka lehet a gyümölcsleveseknek, még a borleveseknek is, és bizony a húsokhoz is illik, elsősorban a szárnyasokhoz. Salátaöntetekben is gyakran használják, mustárhoz keverve például nagyon pikáns. Az illatos fűszerek – mint a szegfűszeg és a fahéj – illenek hozzá a legjobban, és szinte minden gyümölccsel jó barátságban van. Van, aki a kávét is mézzel issza, érdemes kipróbálni, hiszen így máris jelentős lépést tehetünk az egészséges életmód felé. (Azután már csak a kávét kell zöld teára cserélni…)

A méz nemhiába szerepel a barlangrajzokon is – pontosabban a mézgyűjtő ember -, mert ami ilyen sokáig kíséri az embert, az csak egészséges lehet. És valóban: körülbelül hetvenféle gyógy- és fiziológiai hatást tartanak számon a szakemberek, a hurutos betegségek gyógyításától a sebgyógyulásig. És akkor most nem beszélünk szépítő hatásáról, ami miatt kenjük a mézet szó szerint nyakra, főre…

Magyarországon is sokféle mézet kaphatunk, az egészen karakteres ízűektől a „kezdőknek” ajánlott akácmézig. Sütéshez, főzéshez inkább az utóbbit használjuk!

Tévedés azt hinni, hogy ha egy méz kikristályosodik, akkor az nem az igazi, és nem is használható már. Ez ugyanis természetes folyamat, és mikrohullámú sütőben vagy 45 C°-os vízfürdőben gyorsan visszaállítható a folyékony állapot.

Mézes-mázas jó étvágyat kívánunk!

Mézes krémes (1 óra+néhány óra pihentetés)

Hozzávalók: a tésztához: 4 ek. tej, 5 dkg vaj vagy margarin, 15 dkg cukor, 1 tojás, 1 kk. szódabikarbóna, 40 dkg liszt, 6 dkg méz; a krémhez: 20 dkg vaj, 20 dkg cukor, 1 citrom lereszelt héja, 3 dl tej, 6 dkg búzadara, baracklekvár.

A tésztához a tejet, a zsiradékot, a cukrot, a tojást és a mézet vízgőz felett összefőzzük. Langyosra hűtjük, majd hozzáadjuk a szódabikarbónával elkevert lisztet, és sima tésztává gyúrjuk. 4 részre osztjuk, és hűvös helyen 20 percig pihentetjük. Vékonyra nyújtjuk őket, majd egyenként, a tepsi alján, 180 °C-os sütőben megsütjük. A krémhez a cukrot a vajjal habosra keverjük. A tejet felforraljuk, hozzáadjuk a búzadarát, és lassú tűzön, állandóan kevergetve felfőzzük. Miután kihűlt, hozzáadjuk a vajat és a citromhéjat. Az első lapot vékonyan megkenjük lekvárral, rákenjük a krém harmadát, és ezt még kétszer megismételjük. Néhány órát pihentetjük, hogy a lapok megpuhuljanak, majd téglalap alakúra vágjuk, és porcukorral megszórjuk.

Isteni mézes receptek


A Nők Lapja 3. számában még néhány mézes-mázas receptet
(Balzsamos-mézes csirke, Mézes magok, Forró mézes gyümölcsök flambírozva) találhattok!

 

Tabáni István: Volt egy pillanat az életemben, amikor azt éreztem, vége...Még több az e heti Nők Lapjából:

Tabáni István: Volt egy pillanat az életemben, amikor azt éreztem, vége… »
Kire ütött ez a gyerek? »
Mutasd a cipőd, megmondom, ki vagy! »
Kereskedj a neten! – Tippek, trükkök hogyan csináld! »
Vietnami papucsban a Golden Globe-gálán – A díjkiosztó kulisszatitkai »
Új év, új élet! De hogyan? – 4 neves pszichológus válaszol »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top