Aktuális

Az ezredforduló lányai családot és karriert is akarnak

Egy új amerikai kutatás szerint az 1980 után született nők, akiket a kutatók az ezredforduló gyermekeinek neveznek, nem érik be kevesebbel, mint a munka és a karrier egyensúlyával.

Az online kutatásban 22 és 35 év közötti, teljes munkaidőben dolgozó nők vettek részt: az eredményekből az derül ki, hogy ezek a hölgyek már nem érik be a virágzó karrierrel, vagy a tökéletes feleség háttérszerepével – a családi élet és a munka egyensúlyára törekszenek.  Ebben még a válság, sőt, a férfiakra szabott vállalati környezet sem akadályozza meg őket.

Szinte mindegyik válaszadó, azaz az 1000 megkérdezett 94 százaléka azt állította, hogy képes volt egyensúly teremteni a karrier és a családi élet között. Ráadásul nagy részük azt állította, hogy olyan munkát szeretne végezni, amellyel „nyomot hagyhat a világban”. Amikor arra kérték őket, hogy nevezzék meg a női karrier korlátait, csak 12 százalék jelölte meg a házasságot korlátként. 19 százalék a szülési szabadsággal kapcsolatos politikát érezte korlátozónak, 30 százalékuk pedig a fizetésekben mutatkozó különbségeket. Ez utóbbira van is ok: az amerikai munkaügyi minisztérium adatai szerint a nők fizetése átlagosan 80 százaléka a férfiakénak.

A megkérdezettek 60 százaléka úgy vélte, negatívan érintette a mostani gazdasági válság. Egyharmaduk viszont pillanatnyilag többet foglalkozik a munkahelye megtartásával, mint a munka és a magánélet egyensúlyával.

A nők hamarosan az amerikai munkaerő felét adják, míg az ezredforduló gyermekei, azaz az 1980 után születettek jelenleg a foglalkoztatottak egyharmadát teszik ki.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top