Aktuális

Hongkongban alapít családot a Nyíregyházi Állatpark hím orángutánja

Két fiatal nőstény várja új lakóhelyén azt a 15 éves borneói orángután hímet, amely az Európai Fajmegmentési Program keretében költözik át a Nyíregyházi Állatparkból Hongkongba.

A Wando névre hallgató főemlős még 2001-ben, kölyökként érkezett a párizsi állatkertből Nyíregyházára, és rövid időn belül kedvencévé vált a park dolgozóinak – mondta el Gajdos László igazgató az MTI-nek.

A 90 kilogrammos, 185 centiméter magas, nagyon barátságos hímre a negyven órás repülőút után két nőstény és családalapítás vár Ázsiában. Utazása előtt komoly egészségügyi vizsgálaton esett át, amelyet altatásban végeztek el az állatorvosok. A speciális ládában utazó, makkegészséges Wando Luxemburg érintésével várhatóan pénteken érkezik meg a hongkongi állatkertbe.   Gajdos László hozzátette, hogy nem maradnak orángután nélkül a nyíregyháziak sem, mivel márciusban érkezik egy hattagú család az állatpark új látványosságába, a Zöld Piramis indonéz esőerdejébe.     Az orángutánok egyébként a világ legveszélyeztetettebb állatfajai közé tartoznak, vadászatuk, az illegális állatkereskedelem mellett élőhelyük pusztulása jelenti  számukra a legnagyobb veszélyforrást. A statisztikák szerint a múlt század elején még 300 ezer orángután járta az ázsiai vadont, számuk azonban 1971-re 4500 alá csökkent. Az aktív védelemnek és a visszatelepítési programoknak köszönhetően jelenleg 25 ezer orángután él Borneó és Szumátra dzsungeljeiben.  (MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top