Aktuális

Megsérti az utasok jogait a Volán?

Álló utasok szállítás nemcsak balesetveszélyes a távolsági buszokon, de jogtalan is lehet - az ombudsman kielégítő szabályozást sürget.

Az utasok folyamatosan panaszolják, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint pedig komoly kockázatokkal fenyeget, hogy egyes Volán járatokra a csúcsforgalom idején az ülőhelyek számát meghaladó mennyiségű menetjegyet adnak el. Szabó Máté szerint ezzel sérülhet a távolsági helyközi buszjáratok állva szállított utasainak testi épséghez, jogbiztonsághoz, és tisztességes eljáráshoz való alapvető joga.

Akinek nem jut ülőhely, akár több száz kilométeres távolságot is utazhat állva, az utasbiztonság alapvető feltételeinek hiányában komoly baleset- és életveszélynek kitéve.

Az ombudsman megállapította, a Volán társaságok menetrend szerinti, belföldi távolsági (helyközi) autóbuszjáratainak Utazási feltételei nem szabályozzák megfelelően az álló utasok biztonságos szállításának körülményeit, a biztonsági övek használatát, a háttér jogszabályok pedig nem kellően részletesek.

Az ombudsman, aki 2009-ben kiemelt projektben vizsgálta a közösségi közlekedés feltételeit, a helyzet áttekintése után felhívta a közlekedési, hírközlési és energiaügyi minisztert, hogy az
utasbiztonság szempontjából kirívó szabályozási hiányosság orvoslására kezdeményezze a jogszabályi rendelkezések felülvizsgálatát.

 

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top