Aktuális

Az SOS Gyermekfalvak szervezete segít a Haiti árvákon

Haitin szüleik nélkül maradt gyermekek számára alakította menekült-központtá megmaradt iskolaépületét az SOS Gyermekfalvak nemzetközi szervezete.

A Haitin működtetett Hermann Gmeiner iskola családjukat vesztett, magukra maradt gyermekek százai számára nyújt menedéket, szállást, ellátást és törődést. Az iskolaépület átalakítása – a mosdók számának növelése, a konyha beépítése – szükséges ahhoz, hogy a rászorulók megfelelő ellátást kaphassanak. A központ működtetését a környező országokból érkezett SOS munkatársak mellett, már visszavonult SOS nevelőszülők is segítik.

Az első, elsöprő erejű földrengés, és az ezt követő utórengések után az SOS Gyermekfalvak helyi irodája és lakásotthona megsemmisült, de a két legfontosabb létesítménye – a Santo-i gyermekfalu és a Hermann Gmeiner iskola – csodával határos módon működőképes maradt és jelenleg  a rászoruló gyerekek és családok ellátására koncentrál. Az első földrengés után három nappal érte el az első kamionszállítmány a Santo-i SOS gyermekfalut: az adományokat az SOS Gyermekfalu nemzetközi szervezete küldte a rászorulók megsegítésére a Dominikai Köztársaságból. A kamion élelmiszert, vizet, takarókat és építőanyagot hozott, hogy azonnali segítséget nyújthassanak azoknak, akik elvesztették otthonukat.

A Santo-i SOS gyermekfalu minden reggel családok százainak oszt vizet és élelmiszert, valamint hat új szociális központot nyitott, és továbbiak megnyitását is tervezi. Ezek a központok az élelmiszerosztáson kívül a családtagok felkutatásában, és az elszenvedett traumák feldolgozásában is segítenek.

Haiti 10 milliós lakosságának fele 18 éven aluli. A földrengés mintegy 2 millió gyereket érint, akik közül ezrek veszítették el családjukat, sebesültek meg. A  földrengés után járványok veszélyeztetik őket és a traumák feldolgozásában is segítségre szorulnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top