Aktuális

Felháborodott rajongó követeli…

Én vagyok a felháborodott rajongó, és követelem Don Flack nyomozó, azaz Eddie Cahill azonnali kiírását vagy hatástalanítását. Imádom a sorozatot, de ami sok, az sok.

Feldúltságom oka, hogy mindig a barátnőmmel együtt nézzük a New York-i helyszínelőket, és az utóbbi évadokban Flack nyomozó konkrétan flörtöl a csajommal. Előbb levágták a fiatal rendőr idétlen frizuráját divatosan rövidre, majd egyre jobban kimunkálták a figura fanyar humorát, mindig van egy-egy tényleg vicces beszólása, legvégül pedig a főcímet is átszerkesztették, belepakolva egy új, sármosan bazsalygós, szemmel csippentős jelenetet a szépfiútól.

Hát mit képzelnek ezek, hogy ilyen tisztességtelen versenyre kényszerítenek, hogy ott a kisminkelt-bevilágított, a legutolsó New York-i divat szerint felöltöztetett fickó, és „nyomjam le” a tévénézős mackónadrágomban meg a hétvégi borostámmal? Miféle eljárás ez? Azonnal követelem, hogy Don Flack vagy hunyjon el egy tűzharcban (fejlövéstől, hogy biztos legyen a halál), vagy derüljön ki róla, hogy meleg. Igen, ez még jobb lenne, jöjjön össze egy csinoska, harcsabajszú forgalomirányító kollégájával!

Fotó: RTLKlub Sajtóklub
Fotó: RTL Klub – Sajtóklub

Muszáj valamit tenni, mert a sorozatról nem mondok le. Ez most a legjobb a „hivatalosak” (New York, Miami, Las Vegas) és a „másolatok” (NCIS, Dr. Csont stb.) közül. Muszáj nézni, itt vannak a legjobban kimunkált figurák, a legjobban megírt sztorik, és bár elég erős a Miami-narancssárga képi világ is, azért New York gótikus komorsága, acélkékje még mindig felülmúlhatatlan.

Ez a sorozat kiváló, a műfajilag kötelező elemek mind hiba nélkül működnek: Gary Sinise klasszikus apafiguraként, a csapat vezetőjeként keményebb, mint a nagypapás Grissom volt (az utóbbit minőségi csereként Laurence Fishburne követte a poszton, de dr. Raymond Langston figurája még közel sem lett kultikussá), ugyanakkor emberibb, mint a napszemüvegfixált kollégája Miamiban. Szerethető a dögös csajt váltó aranyos csaj (Lindsay), az okos nő (Bonasera nyomozó) és a harcias-odacsapós, laza srác, Danny Messer is. Flack nyomozót már említettem (jut eszembe, azzal is beérem, ha egy őrült elcsúfítja), egyébként bevallom: ő is jól összerakott és Eddie Cahill által kiválóan eljátszott figura. Van még rezignált halottkém, hóbortos szakértő, mind-mind a műfaj legjobbjai.

Viszonylag hamar meg is találta a hangját, az egyéniségét a sorozat a Helyszínelők családjában: a naturális jelenetek tompításával az elborzasztás és szakmázás helyett a történetre helyezték a hangsúlyt. Egy-egy rész pont annyit tud, mint egy jó krimi, amelyet az ember egy nap alatt elolvas a strandon, vagy oda-vissza egy vonatút alkalmával. Vagy mintha egy becsületes mozifilmet, egy jobbféle thrillert húztak volna meg egy órára, és redukálták volna tévés kategóriára.

Figyelem, itt „tévés” alatt nem a Mónika-show-ra gondolok! Valahol a Lost nyitójelenete alatti sávban, de még bőven a minőségi kategóriában készülnek a részek; aminek kell, az látványosan robban, repül – vagy épp oszladozik.  A csúcspont persze itt is a Helyszínelők hármasának egyik legfontosabb védjegye: az ízléssel válogatott zenékkel aláfestett, „most épp nagyon vizsgálunk valamit a laboratóriumban” jelenetek. Epizódonként legalább két ilyen van, magyar zenekar sokszor egy életmű alatt sem jut hasonló videokliphez.

Fotó: RTLKlub Sajtóklub
Fotó: RTL Klub – Sajtóklub

Hogy azonban a kritika se maradjon el: általános baj a franchise-zal, hogy nem válik el élesen a laboratóriumi szakértő és a „hagyományos rendőr” szerepköre. Még talán a New York-i változatban leginkább – de szögezzük le elvi éllel, hogy a valóságban butaság lenne így összekeverni az egyes feladatokat. Aki olyan okos, tanult, képzett, hogy fejből vágja, milyen műszerrel milyen adatokat kell vizsgálni a helyszínen talált anyagmaradványok kapcsán, az egy normálisan működő rendőrségen szépen elmolyol a laborban, az a dolga, nem fog pisztollyal a kézben, golyóálló mellényben ajtókat berúgni, bűnözőket kergetni. Így ugyanis olyan, mintha egy kiváló szakácstól várnánk el, hogy maga szolgálja fel az ételt, takarítsa az éttermet és vezesse a könyvelést.

Ha viszont túltesszük magunkat ezen az apróságon, akkor egy becsületes, minőségi sorozatot kapunk, amely jelenleg az RTL-en és az AXN-en is követhető. Az egyelőre még zavaróan heteroszexuális Flack nyomozóval…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top