Aktuális

Tippek bálozóknak – 13 szigorú szabály, amit illik betartani

Az operabál közeledtével a bálozóknak az etikett szabályaival is illik megismerkedniük. A budapesti esemény vendégeinek azonban nem lesz könnyű dolguk, ha maradéktalanul eleget akarnak tenni az elvárásoknak.

“Szerencsére egyre inkább kezd visszatérni az etikett szerepe az Operabálon” – hangsúlyozták a szervezők, akik 13 pontba szedték a társasági eseményre vonatkozó főbb protokollszabályokat.

1. Minden alkalomra, így az Operabálra is pontosan kell érkezni – hangzik az első, és egyben az egyik legfontosabb szabály.

2. Az öltözködésnél a vendégeknek gondolniuk kell arra, hogy a kevesebb minőségileg több lehet. Fontos, hogy az estélyi ruha, az ékszerek mennyisége és mérete, a frizura, valamint a smink, ne lépje túl a jó ízlés határát.

3. Az operabáli meghívón a “White Tie” előírás szerepel, ez a “Black Tie”-nál (szmoking, estélyi ruha) is elegánsabb viseletet követel meg. Fontos, hogy a hölgyeknél a nagyestélyi földig érő legyen. Az uraknak ez az előírás frakkot jelent, ehhez fehér mellény vagy selyem cummerbund – azaz övsál – az előírás, és fehér csokornyakkendőt kell kötni, a fekete szigorúan tilos. A frakkhoz lehetőleg fűző nélküli fekete lakkcipő, valamint fekete selyem térdzokni dukál. Az operabálon a férfiak esetében a szmoking viselete is megengedett. A vendégeknek illik fesztelennek és könnyednek lenniük, de tanácsos kerülniük a feltűnést.

4. A bálozóknak az asztalukhoz érve be kell mutatkozniuk, annak ellenére is, hogy névkártyák rendszerint minden terítéknél szerepelnek.
   
5. Az asztaltársaságban helyet foglaló uraknak táncba kell vinniük minden ott ülő hölgyet.

6. Tánc közben nincs lekérés, és legfeljebb két zeneszámot szokás táncolni.

7. A hölgyeknek a táncnál tilos felkérést visszautasítaniuk, de ha mégis megtették, akkor azt a táncot mással már nem táncolhatják.

Tippek bálozóknak - 13 szigorú szabály, amit illik betartani

  
8. Tánc közben a férfiaknak illik beszélgetést kezdeményezniük, szórakoztatniuk a hölgyet. Kezdetnek próbálkozhatnak az urak egy bókkal, ez legtöbbször beválik. Fontos azonban, hogy tánc közben kerüljék az olyan lépéseket, amelyeket a partner még nem ismer. Tánc közti szünetekben pedig nem szabad magukra hagyni a hölgyeket.

9. Az etikett fontos szabálya, a kedveskedés, bók elfogadása. A protokoll egyik alapvetése: fölösleges az álszerénység, visszatetsző úgy reagálni, mintha nem is volnának értékeink.
   
10. Tekintettel kell lenni a táncparkett méretére, és a többi táncosra. Nem szabad “tarolni” és tolakodni.

11. A menüsor nem a gyomor megtöltését célozza, sokkal inkább kulináris ünnep.

12. Ételt és cigarettát nem szabad a táncparkettre vinni.

13. Túl korán, vagyis éjfél előtt nem illik távozni a bálról.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top