Aktuális

Melegítő téli életek – síeléshez is

Aki síel, aki nem: együnk! Mármint készítsünk és fogyasszunk néhány olyan ételt, amelyekkel az osztrák hegyi éttermekben, a hüttékben várják a látogatókat.

Hó étvágyat! avagy „Síelős” ételekA sízés nálunk is nagyon népszerű, bár vannak, akik szerint kár kínlódni a lécekkel, amikor a jó meleg, illatos hegyi kunyhókban is nagyon jól eltelik egy nap… Az ember visz egy jó könyvet, odahúzza a karosszéket a tűzhöz, forralt bort kortyolgat, és derűs mosollyal nézi azokat, akik odakint… Na, de persze a jó étvágyhoz nem árt egy kis mozgás.

Az osztrák konyhában a leves legalább annyira alapételnek számít, mint nálunk, és a hideg napokon egy tartalmas leves esik a legjobban. A levesbetétek közül szomszédaink is kedvelik a májgaluskát és a grízgaluskát is, Tamás ezúttal az előbbire kínál egy receptet nekünk.

Utána pedig mi esne igazán jól? Hát persze, hogy egy húsétel, ami ugyancsak melegítő hatású, ki akarna salátalevelek közt kotorászni, amikor elgémberedtek az ujjai?! Az osztrákok leggyakrabban marhahúst fogyasztanak, ez nem is csoda, hiszen az alpesi legelők a tehenek Paradicsomai. A kinti éttermek kínálatában főtt, sült és párolt marhahúsok is bőven akadnak, Tamás ezúttal a rostélyost választotta, a pecsenyehúsok egyik legízesebbjét, és párolva készítette el.

A tiroli rétes alapja a vajas tészta, és nemcsak almával, hanem túróval, meggyel és mákkal is lehet tölteni. (Vajas tésztát készen is kapunk az üzletben.)

A meleg téli italok közül nálunk és a Lajtán túl is a forralt bor a legnépszerűbb, bár az osztrákok kedvelik az egyébként tradicionális amerikai eggnogot is, a meleg tojáslikőrt. A szóban egyébként a tojás (egg) és a grog (így hívták a telepesek a rumot) alapanyagok rejtőznek. Amerikában karácsonykor isszák, Ausztriában pedig… gyakran.

Balesetmentes síelést és jó étvágyat kívánunk!

Májgombócleves (1 óra)

Hozzávalók: marhahúsleves (leveskockából is lehet); a májgombóchoz: 25 dkg sertésmáj, 2 szikkadt zsemle, 1 tojás, tej, 1 csokor friss petrezselyem, só, bors, majoránna, 1 egészen kis fej hagyma, olaj, zsemlemorzsa.

A májat ledaráljuk. A hagymát finomra vágjuk és kevés olajon üvegesre pároljuk. A petrezselymet finomra vágjuk. A zsemléket tejbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk. Minden előkészített hozzávalót egy tálba teszünk, ráütjük a tojást, majd ízesítjük sóval, frissen őrölt fekete borssal és majoránnával. Alaposan összedolgozzuk, és kevés zsemlemorzsát adunk hozzá. Könnyen formázható, nem kemény masszát kell kapnunk. 10 percig pihentetjük, végül két evőkanál segítségével, forró húslevesbe szaggatjuk. Miután az összes gombóc feljött a leves tetejére, félrehúzzuk, fedővel lefedjük, és 10 percig pihentetjük.

Hó étvágyat! avagy „Síelős” ételek


A Nők Lapja 5. számában még két fantasztikus síelős receptet
(Párolt marharostélyos sült hagymával, Tiroli almás rétes) találhattok!

Ördög Nóra és Stohl András:  Elváltak klubjaMég több az e heti Nők Lapjából:

Ördög Nóra és Stohl András: Elváltak klubja »
Pelus vagy bili? »
A pumák támadása – Gazdag nőkre vadásznak a szépfiúk »
Erőss Zsolt: Nem érzem magam csonkának, csak mert egy lábam van »
Az összes tökéletes férfi foglalt? »
A vonzás törvénye: csak akarni kell »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top