nlc.hu
Aktuális
Mégsem veszélyes vezetés közben mobilozni?

Mégsem veszélyes vezetés közben mobilozni?

Egy új tanulmány szerint a vezetés közbeni mobilozást tiltó szabályok eredményeképp nem csökkent az autóbalesetek száma. Szakértők szerint a tanulmány következtetése felelőtlen és megtévesztő.

A Highway Loss Data Institute friss tanulmánya megvizsgálta a California, New York, Connecticut államokban, valamint Washingtonban a mobilozást tiltó szabály előtt és után benyújtott kárigények számát. Azt találták, hogy a szabályozás bevezetését követően nem csökkent számottevően a benyújtott igények száma.

Hat államban, valamint a fővárosban tilos vezetés közben mobilon beszélni, míg 19 államban és a fővárosban tilos szöveges üzenetet küldeni vezetés közben. A Highway Loss Data Institute szerint a tanulmány ellentmond annak, “amit eddig a vezetés közbeni mobiltelefon-használat veszélyeiről tudtunk”.

Jonathan Adkins, a kormányzók egyesületének szóvivője szerint az új tanulmány “több kérdést vet fel, mint amennyit megválaszol”. Az egyesület szerint érdemes lenne engedélyezni a vezetés közbeni mobiltelefonálást, ám továbbra is tiltani a szöveges üzenetküldést. A Nemzeti Biztonsági Tanács eközben egy olyan javaslatot támogat, mely vezetés közben tiltaná az SMS-ezést és a mobilhasználatot, még kihangosító vagy headset használata mellett is.

A szállítmányozók egyesületének titkára, Ray LaHood szintén a vezetés közbeni SMS-ezés és mobiltelefonálás ellen kampányol. LaHood szerint az új tanulmány következtetései felelőtlenek, a tanulmány hatására pedig az emberek “tévesen azt a következtetést vonják le, hogy a vezetés közbeni mobiltelefonálás és szöveges üzenetküldés egyáltalán nem veszélyes”.  

 

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top