Aktuális

USA: felnőtt egy etnikailag elfogadóbb generáció?

Egy nemrég közzétett amerikai kutatás szerint az ország lakossága generációról generációra egyre liberálisabb értékrendet képvisel a faji és etnikai különbségek vonatkozásában. A mai fiatal felnőttek döntő többsége az eltérő etnikai háttérrel rendelkezők közötti párkapcsolatot, és a vegyes házasságokat is támogatja.

A Pew Research friss kutatási eredményei szerint az „ezredfordulós” generációba tartozó, vagyis a mai 18-29 év közötti fiatal felnőttek már rendkívül liberális értékrendet vallanak az etnikailag vegyes kapcsolatok megítélése során.

Házasság?

A kutatás szerint az 1981 után született fiatal felnőttek körében mintegy tízből kilencen nem bánnák, ha valamely családtagjuk afroamerikai (88%), spanyolajkú (91), ázsiai-amerikai (93%) vagy fehér bőrű (92%) házastársat választana. A kölcsönös elfogadás tekintetében az eltérő etnikai hátterű válaszadók gyakorlatilag egyformán elfogadónak bizonyultak: a fehérek 88, a feketék 85, a spanyolajkúak 81 százaléka nem találna kivetnivalót a vegyes házasságban.

Az egyes korosztályok tekintetében az “ezredfordulós” generáció tagjai körében érezhetően a magasabb a liberális szelleműek aránya. Míg a fiatalabbak 85, addig a 30 és 49 év közöttiek körében 73, a 50-64 évesek esetében 55, a 65 éven felüliek körében már csak 38 százalék az etnikailag vegyes házasságot elfogadók aránya. Érdekes adalék viszont, hogy a fiatalabb korosztállyal ellentétben az idősebbek körében már a nem fehér bőrű amerikaiak bizonyulnak szabadelvűbbnek. A 65 év felettiek esetében például a fehér bőrűeknek csak 36, az afrikai-amerikaiaknak azonban 59 százaléka fogadná el a vegyes házasság gondolatát viszonylag könnyedén.

A Pew szakértőinek megállapítása szerint a liberális attitűd a kor mellett más demográfiai jellemzőkkel is korrelál: a nők és az iskolázottabbak például minden korcsoporton belül elfogadóbbnak bizonyultak

Randevú?

A vegyes házasság magas elfogadási arányait tekintve nem meglepő, hogy a fiatal amerikai felnőttek 93 százaléka tartja elfogadhatónak, ha eltérő etnikai háttérrel rendelkező felek randevúznak egymással. Ugyanakkor, míg ez az arányszám gyakorlatilag változatlan a korcsoport tagjainak első, 2003-as megkérdezése óta, az idősebb generáció tagjai körében a támogatási arány fokozatos emelkedése mutatható ki.

Az 1965 és 1980 között született úgynevezett X generáció tagjai körében például első, 1980-as évek végén történt megkérdezésük óta 60 százalékról 86 százalékra nőtt a vegyes párkapcsolatot elfogadók aránya. Hasonló arányú növekedés mutatható ki a ma már 50-es, 60-as éveikben járó “baby boomer” generáció esetében is. A nagy gazdasági világválság és a II. világháború vége között született, ún. „néma generáció” körében 40-ről 70 százalék körülire nőtt a vegyes etnikai háttérrel rendelkező között kialakuló érzelmi kapcsolatot nem ellenzők aránya.

Barátság?

A párkapcsolatokra és házasságra vonatkozó liberális attitűd mellett a fiatal felnőttek baráti köre is vegyes képet mutat. Etnikai háttértől függetlenül több mint 50 százalékuknak van egy vagy több eltérő etnikai csoportba tartozó barátja. A fekete bőrű amerikaival baráti kapcsolatot ápoló fehér amerikaiak és a fehér amerikaival “barátkozó” afroamerikaiak aránya is szinte megegyezik: előbbiek esetében 56, utóbbiaknál 55 százalék a vonatkozó arányszám. Bár a 30 és 49 év közöttiek esetében valamelyest alacsonyabb, 48 százalékos az etnikailag vegyes barátságot ápolók aránya, körükben sem mutatható ki látványos különbség az egyes etnikai csoportok kapcsolati aránya között. Ezzel szemben az 50, illetve 65 év felettiek esetében már jóval alacsonyabb (39 százalék és 33 százalék) a vegyes baráti csoportok aránya, ami zömmel az afroamerikai baráttal rendelkező idősebb fehérek alacsony számára (36 százalék, illetve 32 százalék) vezethető vissza.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top