Aktuális

Használt rágó, megrágott kenyér – A legfurcsább sztárrelikviák

Barbra Streisand ledob a színpadról egy rózsát, még jó, hogy a szerencsés rajongó kiszárítja. Na de Justin Timberlake félig megrágott kenyérhéját tényleg megveszi és bekeretezi valaki? Hát igen! Egy amerikai magazin összegyűjtötte a legmegdöbbentőbb modern relikviákat – olyan tárgyakat, testrészeket, amelyekre – azt hinnénk – épeszű ember nem lenne hajlandó pénz kiadni…

1. Britney alig használt rágógumija

Akár szeretjük, akár nem, Britney Spears vitathatatlanul szupersztár, aki mind zenéjével, mind botrányaival meghatározta az új évezred első évtizedét. Ahogy az ma már természetes, a Britney-üzlet nem merült ki a hanghordozókban: a boltokban pillanatok alatt megjelentek a különböző pólók, táskák, kitűzők, sapkák… Arra azonban egészen 2004-ig senki nem gondolt, hogy a fiatal művésznő nyálmintája is pénzt érhet. Az említett évben az eBay online aukciós honlapon jelent meg egy meglepő tétel: használt rágógumit bocsátottak árverésre, amelyet állítólag Britney Spears köpött ki. A bizarr ereklyére meglepően sokan licitáltak, így az ára szépen fel is kúszott néhány száz dollárra. Ekkor egy ismeretlen – derült égből villámcsapás – 14 000 dollárt (1 dollár kb. 190 forint) kínált a rágóért, amivel meg is akasztotta a további versenyt. A sors iróniája, hogy utóbb kiderült: az ominózus 14 ezer dolláros ajánlat magától az eladótól származott, aki szeretett volna még többet kaszálni, ám túl kapzsi volt.

„Egy darabot a szívemből…”

 

2. Justin félig megrágott kenyere

Justin Timberlake már 2000-ben is akkora sztár volt, hogy szó szerint ontotta a pénzt minden, amihez csak hozzányúlt. Történt egyszer, hogy a kölyökképű énekes (aki akkoriban még az ‘N Sync fiúcsapatban énekelt) egy New York-i rádióállomás reggeli műsorának adott interjút. A stáb tagjai a beszélgetés után reggelivel is megkínálták. Az énekes jóízűen falatozott, ám gyorsan jóllakott, így a tányéron hagyott két félig elfogyasztott franciapirítóst. Nosza, a stábtagok gondoltak egyet, és az interneten azon nyomban árverésre bocsájtották a reggelimaradékot. Talán ők lepődtek meg a legjobban, amikor egy 19 éves rajongó lány potom 1025 dollárt fizetett érte. „Valószínűleg lefagyasztom, aztán pedig egy átlátszó, hermetikus dobozba rakom őket. Jól mutatnak majd az öltözőszobámban” – nyilatkozta a lány nem sokkal a vásárlás után.

„Egy darabot a szívemből…”

3. Cher megunt melltartója

Cher egy használt fekete melltartót bocsájtott árverésre, két évvel ezelőtt. A fehérneműre viszonylag gyorsan lecsapott a Las Vegas-i Hard Rock Hotel, amely a relikviát a szálloda kaszinórészlegében állította ki. Az végül nem derült ki, mennyiért kelt el a csipkecsoda, de mindenképpen becsülendő, hogy az énekesnő a befolyt összeget nem új melltartók vásárlására költötte, hanem felajánlotta egy alapítványnak.

„Egy darabot a szívemből…”

4. Elvis leborotvált haja

Az ereklyeimádat természetesen nem kerülhette el a királyt, Elvis Presleyt sem. A valaha pénzzé tett Elvis-relikviák közül az a hajkupac viszi el a pálmát, amelyet 1958-ban borotváltak le az énekes fejéről – épp akkor, amikor belépett az amerikai hadseregbe. A szemfüles fodrász, aki összesöpörte a sztár haját, már akkor jó kis pénzt keresett azzal, hogy eladta azt Gary Peppernek, az akkori Elvis rajongói klub elnökének. Pepper örököse pedig – aki tavaly októberben bocsátotta árverésre a hajkupacot – több mint 18 ezer dollárt nyert az ereklyén! Ebből természetesen lejön a DNS-vizsgálat ára, amelyet azért végeztetett el, hogy bizonyítani tudja: a haj eredeti, valóban a királyé volt.

„Egy darabot a szívemből…”

5. Michael Jackson égett tincsei

Még Elvis hajánál is értékesebb Michael Jackson haja, amelyet szintén tavaly bocsájtottak árverésre. Ugyan a pop királyának szőrzete csupán 2000 dollárt hozott a konyhára, ám ezt az összeget mindössze 12 szálért fizették ki, ami példátlan. Ha utánaszámolunk, akkor azt kapjuk végeredményként, hogy Jackson minden hajszála mintegy 34 000 forintot ért… Na jó, e 12 darabnak volt valami eszmei értéke is: a legendás énekes akkor „hagyta el őket”, amikor 1984-ben egy reklámfilmforgatáson lángra kapott a hajkoronája.

„Egy darabot a szívemből…”

6. Angie és Brad befőttesüvegnyi lélegzete

2005-ben egy Joe Wilson nevű humoristának zseniális ötlete támadt. Miután meghívták a Mr. és Mrs. Smith című Brad Pitt–Angelina Jolie mozi bemutatójára, úgy gondolta, hogy a kellemest összeköti a hasznossal, és a két színész körül kialakult rajongást meglovagolva keres egy kis pénzt. A premierre becsempészett egy befőttesüveget, majd egy barátjával másnap az interneten árverésre bocsátotta a „levegőt, amelyet Angelina Jolie és Brad Pitt kilélegzett”. Talán maga is meglepődött, hogy a nem mindennapi kikiáltási tárgy el is kelt: 529,99 dollárt fizettek érte, ami bizony meglepő ár egy befőttesüvegnyi levegőért. A vevő egyébként a GoldenPalace.com online kaszinó volt, amely éppen ehhez hasonló „furcsa emléktárgyak” gyűjtésére specializálódott.

„Egy darabot a szívemből…”

7. Kirk kapitány veseköve

2006-ban William Shatner, a Star Trek sorozat legendás Kirk kapitánya árverésre bocsájtotta saját vesekövét. A nem mindennapi ereklye annyira bizarr volt, hogy pillanatok alatt igen népszerű lett a licitálók körében. A nyertes végül 25 000 dollárt fizetett a különleges kőért… Shatner javára írandó, hogy a befolyt összeget jótékonysági célra ajánlotta fel. Állítólag később egy riporter megkérdezte tőle, legközelebb melyik testrészét szeretné elárverezni. Azt válaszolta, hogy alapvetően kedveli a testét, éppen ezért nem valószínű, hogy bármely más részétől meg szeretne szabadulni. Majd hamiskásan hozzátette, hogy „természetesen sok minden függ az ártól is…”


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top