Aktuális

9 tuti karcsúsító mozgásforma tavaszra

Reméljük, lassan vége a télnek, a lustálkodásnak, itt az ideje, hogy elkezdjük felkészülésünket a tavaszra. Ha kiválasztjuk a megfelelő mozgást, és rendszeresen végezzük, a jó idő beköszöntére a legjobb formában leszünk.

A mozgásforma kiválasztásánál ne csak a szimpátia vagy a divat döntsön, hanem az is, hogy mit szeretnénk elérni: alakot formálni, zsírt égetni, vagy jó kondícióba hozni magunkat? Közben vegyük figyelembe azt is, hogy melyik sport felel meg az életkorunknak, hogy milyen munkát végzünk, és ne hagyjuk ki azt sem a mérlegelésből, hogy az adott sport milyen hatást gyakorol az egészségi állapotunkra. Most bemutatunk 9 mozgásformát, melyek közül néhányat a következő hetekben részletesebben is ismertetünk.

 A három legrégebbi testmozgás

9 tuti karcsúsító mozgásforma tavaszra1. Aerobik:

Eredetileg űrhajósok részére dolgozták ki, ám egy amerikai katona felesége unalmában kitalálta, hogy ezt a mozgást zenére is lehet végezni. Az új sportágat Jane Fonda tette ismertté, Magyarországon 1983-ban tört ki az aerobikláz, és még ma is sokan űzik.
Ajánlott:
Egészséges, fiatalabb és középkorosztály számára, különösen az ülő foglalkozást végzők részére.
Hatása:
Alakot formál, karcsúsít, javítja az állóképességet, és jó kedvre hangol.

2. Callanetics:

Callan Pinckney gerincferdüléssel, csípőficammal és dongalábbal született, majd gyógyulása után balettozott, és kialakította a helyes testtartás és a természetes, könnyed mozgás kombinációjából álló callaneticset. Apró, de pontosan meghatározott mozgások kitartó ismétlése révén fejti ki a hatását.
Ajánlott:
Minden korosztálynak, még a 80 éveseknek is, hát-, láb és gerincfájósoknak, ülő és állófoglalkozást végzőnek egyaránt.
Hatása:
Fogyaszt, alakot formál, az izmokat feszesebbé teszi, a test rugalmassá válik, a kontúrvonalak határozottabbak lesznek.

3. Jóga:

Évezredekkel ezelőtt Indiában fejlesztették ki az emberek életének jobbítására, és az utóbbi időkben egyre népszerűbb az egész világon. A jógával, a lassú, eltökélt munkával mind rugalmasabbá válunk, az izmainknak nem a tömege nő, hanem a tónusa javul.

Ajánlott: Valamennyi korosztály számára, ülő- és állófoglalkozás esetén, valamint akkor is, ha egészségi problémával küzdünk, de előtte kérjük ki a jógaoktató véleményét, mert bizonyos ászanák bizonyos betegségek (például magas vérnyomás) esetében nem ajánlottak.

Hatása: Megteremti a test-lélek-szellem egyensúlyát. A jóga-ászanák szabályozzák a fogyást-hízást irányító anyagcserét, erősítik az immunrendszert, úgy dolgoztatják meg a belső szerveket, hogy azok a hatására „csúcsformában” működnek majd.

 Az újabb, divatos testmozgások

1. Pilates:

Joseph Pilates fejlesztette ki azt a mozgásmódszert, amelynek a lényege az egész izomzat egyenletes és harmonikus erősítése, a tudatos mozgáskultúra, egyfajta testtudat kialakítása. Pilates az első világháborúban katonatársaival internálótáborba került, és a túlélés érdekében tornagyakorlatsort dolgozott ki, amelyet tovább finomított, és a háború után a sérültek rehabilitációs gyógytornájaként alkalmazott.
Ajánlott:
Valamennyi korosztály számára, ülő- és állófoglalkozás esetén, és ha egészségi problémával küzdünk, de előtte hívjuk fel erre az oktató figyelmét.
Hatása:
Erősíti az izmokat, megelőzi az ízületek kopását, a csontritkulást, javítja a mozgásszervi rendellenességeket, a gerincproblémákat, elűzi a stresszt, formálja az alakot.

2. Do-in:

A keleti orvoslás hagyományain alapuló japán mozgásrendszer, melynek célja az egészség megőrzése, a lelki harmónia elérése, az energetikai egyensúly helyreállítása, az öngyógyítás. Kitartott mozdulatokból, feszítésekből, légzőgyakorlatokból áll, valamint ütögetések, simítások és pontnyomások alkalmazásával egyfajta önmasszázst is lehetővé tesz. Alkalmazásakor fontos az önmagunkra irányított figyelem, a tudatos jelenlét.
Ajánlott:
Könnyen elsajátítható gyakorlatok, valamennyi korosztály, ülő- és állómunkát egyaránt végzők számára ajánlott.
Hatása:
Javítja a testtudatosságot, ellenállóbbá tesz a betegségekkel, a stresszel szemben, kimozdít a téli szürkeségből, testünk rugalmasabb lesz.

3. Body art:

A test saját korlátait használó, segédeszközöket, gépeket mellőző, természetközeli edzésforma, amely arányos, erős, hajlékony, fejlett koordinációjú testet eredményez. A mozgásforma közben arra koncentrálunk, amit éppen csinálunk, speciálisan lélegzünk, átadjuk magunkat a nyugtató zenének.
Ajánlott:
Minden korosztály számára, ülő- és álló foglalkozásúaknak, stresszes, rohanó életmódot folytatóknak, alvásproblémában szenvedőknek. Nem árt, ha van némi „előedzettségünk”.
Hatása:
Megteremtődik a harmónia az életünkben, a mozgás végén ugyan elfáradunk, de feltöltődünk energiával, és formáljuk az alakunkat.

 

4. Zsírégető torna:

Közepes erősségű tréning, amelyet ha valaki rendszeresen végez, lehetősége nyílik arra, hogy a test meglévő zsírszövete csökkenjen. A folyamatos mozgáson van a hangsúly. A zsírégető tornát úgy alakították ki, hogy könnyen követhető legyen, és ne terhelje túlzottan az izomzatot.
Ajánlott:
Fiatalabb korosztály részére, ülő- és álló foglalkozást végzőknek, a felesleges kilóktól szabadulni kívánóknak.
Hatása:
Javítja a keringési rendszert, az oxigénfelvevő képességet, az immunrendszert és az ízületek állapotát. Az izmok lassan, de biztosan erősödnek, és megszabadulunk a felesleges kilóktól.

5. Alakformáló edzés:

Változatos és hangulatos zenére végzett karbantartó, kondicionáló és egészségmegőrző gimnasztika. Speciális gyakorlatokat tartalmaz a test formálására, amelyeket lehet kézi szerek nélkül, vagy különböző eszközökkel végezni. Ilyen a flexi-bar, a fittball, a softball.
Ajánlott:
Valamennyi korosztálynak, ülő és álló foglalkozást végzőknek, és akik egészségesek.
Hatása:
A test formálódik, centiméterekben mérhető a változás, a légzési és a keringési rendszer optimálisan működik, javul a testtartás, az izmok erősek és fejlettek lesznek, oldódik a stressz.

6. Nia:

Táncos, holisztikus fitnesz, a testedzés új megközelítése, amely kreatívan egyesíti mind a keleti, mind a nyugati mozgásformákat. Különböző mozdulatokat alkalmaz a jógából, a tajcsiből, a tékvandóból, az aikidóból, a dzsessz- és a modern táncokból.
Ajánlott:
Fiatalabb és középkorosztály számára, ülő- és álló foglalkozást végzőknek, egészségeseknek.
Hatása:
A szív- és az érrendszer erősödik, növekszik a test hajlékonysága, segíti az ellazulást, alakot formál, visszaadja a mozgás örömét, és hogy otthon érezzük magunkat a testünkben.

Máté Krisztina: Végre én megyek a gyerekekért az oviba!Még több az e heti Nők Lapjából:

Máté Krisztina: Végre én megyek a gyerekekért az oviba! »
D. Tóth Kriszta: Gorillázás Pizzaországban »
Melengető italok »
Használt rágó, megrágott kenyér – A legfurcsább sztárrelikviák »
14 napos boldogságterápia – ha unod a hideget »
Véres forgatás Újpesten: megkorbácsolt lányok »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top