Aktuális

16. századi bűntény – 21. századi nyomozás

Olasz és amerikai helyszínelők, patológusok és nyomozók együtt próbálnak fényt deríteni egy évszázadokkal ezelőtt, Szicíliában történt gyilkosságra.

A Palermo melletti Carini-ben 1563-ban az ágyában gyilkolták meg Laura Lanza bárónét és szeretőjét, Ludovico Vernagallo-t. Bár a báróné édesapja, Cesare Lanza a királynak írt levelében elismerte a becsületgyilkosságot, a bűntény részleteire azóta se derült fény. Gaetano La Fata, Carini polgármestere most újra megnyitotta az ügyet, hogy a mai tudomány segítsen kideríteni, mi is történt valójában Carini várában.

A legenda szerint ugyanis a hölgy apját veje is segítette – akiről egyébként azt tartják, hogy a becsületén esett sérelem nagyon is kapóra jött neki: újra meg akart házasodni, ráadásul attól is tartott, hogy felesége szeretője anyagi természetű jogokra is szert tehet arra hivatkozva, hogy ő az apja a báróné gyermekeinek. Apóst és vejét egyébként bíróság elé citálták, de nemesi származásukra és a becsületbeli indokra hivatkozva felmentették őket.

A szeretőket állítólag közös sírba temették a Carini-ben található Chiesa Madre-ban. A maradványaik megtalálása sokat segíthetne a nyomozásban, például rögtön kiderülne, hogy egyetlen tőr, vagy több fegyver is átszúrta őket. A kutatók ezen kívül 3 dimenziós számítógépes modellt is készítenek a 11. századi kastélyról, és arról a szobáról, ahol a szörnyűség történt. Felderítik a gyilkos vagy gyilkosok útvonalát az udvarról a helyszínig, és arról is fellebbentik a fátylat, vajon mit tudhattak a szolgák az esetről.

A bűntény helyszínét egyébként nemrég újították fel: vörös tenyérlenyomat jelzi a helyet, ahol állítólag a haldokló báróné összevérezte a falat, és ahol a vérfolt a hagyomány szerint a gyilkosság minden évfordulóján megjelenik. Pár évvel ezelőtt egyébként az elektromágneses mezőt érzékelő műszerekkel pásztázták végig a kastélyt a tudósok, és nagyon furcsa eredményekre jutottak. A polgármester szerint néhány szobában olyan kilengéseket produkáltak a műszerek, hogy még a szkeptikusok is hinni kezdtek a kísértetekben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top