Aktuális

5 kütyü eltökélt zöldeknek

Energia virágföldből? Lebomló fűtelefon? Papírból készült környezetvédő laptop? A technika vívmányai között egyre nagyobb teret kapnak a környezetvédő kütyük. Megmutatjuk az öt legérdekesebbet.

Miért ne lehetne a laptopunk is újrahasznosított papírból? Je Sung Park tervező szerint ez nem lehetetlen. A dizájner megalkotta az első ilyen gép modelljét, jóllehet a terv még igencsak kezdetleges. A lényeg a gép lelke körüli papírborítás, amely a felhasználó által is könnyen cserélhető, tekintve, hogy a papír némiképp hamarabb tönkremegy, mint a műanyag, igaz, hamarabb is bomlik le.

Je Sung Park terve
Je Sung Park terve

A technikai kütyüket manapság úgy tervezik, hogy a fogyasztók maximum kétévente beleszeressenek egy újabb, modernebb, többet tudó és dizájnosabb készülékbe. Ez főleg a mobiltelefonok piacán figyelhető meg. A rengeteg működőképes, de kiselejtezett készülék aztán a szeméttelepre kerül, és jobb esetben pár száz év alatt le is bomlik. Erre talált alternatív megoldást Je-Hyun Kim formatervező, aki természetes alapanyagokból – szalmából – készített kijelző nélküli készüléket. Kizárólag a legeltökéltebb zöldeknek ajánljuk.

Je-Hyun Kim terve
Je-Hyun Kim terve

Az elvihető kávé sokak számára az amerikai életérzés, a lazaság vagy éppen a szabadság szimbóluma, mások viszont a rengeteg felesleges hulladékot látják benne. Ők valószínűleg a papírpohárnak kinéző bögrét részesítik előnyben, amely – valljuk be – lényegesen környezettudatosabb. További előnye, hogy dupla fala miatt hőszigetelő, szilikonteteje pedig szintén tartja a meleget.

EzPontAz
EzPontAz

 

Ferde szemű barátaink élenjárnak a környezetvédelemben. A japánoknál már trend a természetes alapanyagokból készült fogkefe. A hagyományos plasztiksörték helyett valószínűleg sokkal kellemesebb bambuszból és malacsörtéből készült kefével súrolni a fogunkat.

Japan Trend Shop
Japan Trend Shop

A napelemes óra csak az egyik megoldás arra, hogy védjük a környezetünket, és időben fel is keljünk. Ennél lényegesen előrehaladottabb a növények természetes anyagcseréjekor a virágföldbe kerülő energiával működtetett asztali óra. A tervező, Marieke Staps két, egy-egy virágcserépből induló elektródával kötötte össze az órát, amely – csodák csodája – működik.

Napelemes óra
Napelemes óra

 

Marieke Staps terve
Marieke Staps terve

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top