Aktuális

Nem kötelező a műszakis eredetvizsgálat

Csütörtöktől az eredetvizsgálatot illetően visszaáll a korábbi állapot, ismét csak eladáskor kell ilyen ellenőrzést végezni, azaz mégsem kötelező a megléte a műszaki vizsgához.

Csütörtöktől – a kiszivárgott hírek szerint – új szabályozás lép életbe hazánkban az eredetvizsgálatot illetően. A közlekedési miniszter új rendeletével hatályát veszíti a január elsején életbe lépett előírás, amely a 2006 előtt forgalomba helyezett autók esetében az eredetvizsgálat elvégzéséhez kötötte a műszaki vizsga megadását.

A jelenleg még érvényben lévő szabályozás ellen több szervezet és maguk az autósok is tiltakoztak, hiszen azok, akik 2006 előtt márkakereskedésből újonnan vásárolták járművüket, és rendelkeznek a jogszabályoknak megfelelő törzskönyvvel, illetve továbbra is a birtokukban van az autó, nem tehetnek a nyilvántartás hiányosságairól.

Nagyjából 350 ezer ilyen autó van ma hazánkban, amelyek műszaki vizsgadíjához további 20 ezer forintos költséggel eredetvizsgát írt elő az állam, a hiányos adatbázis miatt. Várhatóan, akiknél január óta ilyen esetben elvégezték az eredetiségvizsgálatot nem kapják vissza a pénzüket.

Az új szabályozás nemcsak a január 1-je előtti állapotot állítja vissza, de immár az 1998 előtt forgalomba helyezett autók esetében sem lesz kötelező az integrált vizsgálat. Mostantól csak a jármű eladásakor szükséges az eredetiségvizsgálat elvégzése.  

Ez a változtatás nem érinti a műszaki vizsgára vonatkozó új szabályokat, illetve azt, hogy immár a környezetvédelmi ellenőrzést (zöld kártya) a műszaki vizsgával egyszerre végzik.

 

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top