Aktuális

Ingyenes jogi tanácsadás országszerte

A Jogpont Hálózat már egy éve ingyenes jogi tanácsot nyújt bárkinek munkajogi, cégjogi vagy társadalombiztosítási kérdésekben.

Immár 20 000 esetben nyújtott segítséget a Jogpont Hálózat munkavállalóknak, kis- és középvállalkozásoknak a munka világát érintő jogi kérdéseikben. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében megvalósuló projekt révén országban 151 különböző helyszínen személyesen lehet tanácsot kérni szakértő jogászoktól munkajogi, cégjogi és társadalombiztosítási kérdéseinkben.

Ingyenes jogi tanácsadás országszerte

Igazolódni látszik az a feltételezés, hogy szükség van hazánkban ilyen szolgáltatásra. Az emberek igénylik az eligazítást jogi kérdésekben, néha aprónak tűnő problémákban is. A Jogpont Hálózat pontosan erre vállalkozott. Az MSZOSZ és négy munkáltatói érdekvédő szervezet célja, hogy a Jogpont Hálózat iránytűül szolgáljon mindenkinek, aki elakad a munka világának szerteágazó szabályai közt.

A három érintett jogterület közül a tanácsadásokon a munkajogé a főszerep. Az esetek 60%-ban munkajogi kérdésekkel fordulnak a Jogpont Hálózathoz az érdeklődök, itt is kiemelkednek a munkaviszony megszűntetésével kapcsolatos kérdések. Az ügyfelek vagy azzal a félelmükkel keresik fel a tanácsadást, hogy munkaviszonyuk megszűnésétől tartanak és előzetesen szeretnének tájékozódni jogaikról, járandóságaikról, vagy már az esemény megtörténte után érdeklődnek a felmondás és annak indokának jogszerűségéről. Az ügyek felénél meg is állapítható az elkövetett munkáltatói magatartás jogellenessége, így az ügyfelek már felvértezve, minden információ birtokában, a jogaik érvényesítése érdekében tehetik meg a megfelelő lépéseket.

A társadalombiztosítás területén a nyugdíjazással kapcsolatos kérdések után rögtön második helyen a táppénz, majd a GYED és GYES kérdésköre a leggyakoribb. Nem rendezettek a munkahelyeken a viszonyok a tekintetben, hogy ha a munkavállaló nő vissza akar térni a munkába, akkor a felhalmozódott szabadnapjait hogyan kell jogszerűen kiadni neki, milyen mértékű munkabér jár neki, illetve hogy milyen munkakört kell számára biztosítani? Az őt megillető védelmi időt ugyan betartja a munkáltatók többsége, de már előre figyelmeztetik a munkavállalójukat, hogy arra ne számítson, hogy korábbi munkakörét biztosítani tudja számára, ha egyáltalán a munkaviszonyt fenn kívánják tartani vele. Olyan eset is előfordult, hogy már otthon léte alatt tudatában volt a nő annak, hogy GYES letelte után új munkahelyet kell keresnie.

Ingyenes jogi tanácsadás országszerte

Olyan ügyfél is előfordult, aki ugyan már visszament dolgozni a munkahelyére, de feladatot nem adtak neki és szóba sem voltak hajlandók állni vele bent a munkahelyén. Az ilyen helyzetek nagyon megalázók és nem lenne szabad megtörténniük. Sokan panaszkodnak arra is, hogy az egyes munkahelyi átszervezéseknél nem veszik figyelembe a munkavállaló családi kötelezettségeit, hogy hogyan tudja azokat új feladataival összeegyeztetni. Pedig, sokszor ez nem jogi kérdés lenne, a probléma megoldása egyszerűen csak rugalmas munkáltatói gondolkodást kívánna meg. Az ingyenesen igénybe vehető személyes tanácsadásokon lehetőség van arra, hogy a felmerülő problémákat a jogászokkal részletesen megbeszéljük, és ha már úgy alakult, hogy szükség van rá, magabiztosan kiálljunk a minket megillető jogainkért.

Ingyenes jogi tanácsadás országszerte

A Jogpont Hálózatról bővebben a www.jogpont.hu honlapon, vagy a 06 1 321 6673 telefonszámon tájékozódhat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top