Aktuális

Pirulafüggő sztárok

Egyre nő azoknak a hírességeknek a száma, akik receptköteles gyógyszerek túladagolása miatt szerepelnek idő előtt a lapok halálozási rovatában. Nyugtatók, fájdalomcsillapítók, antidepresszánsok és álmatlanság ellen szedett szerek mértéktelen fogyasztása okolható elsősorban a tragédiákért.

Michael Jackson családja 2006-ban összehívott egy válságstábot, hogy a sztár gyógyszerfüggőségéről beszéljenek, ugyanis már ekkor is erős nyugtatókat, altatókat és fájdalomcsillapítókat szedett, olykor ivott is hozzájuk. A halottkém jelentése szerint Jackson halálát 2009-ben egy erős klinikai szer, a propofol túladagolása okozta, amelyet csak nagyon ritka helyzetekben, öngyilkosság, gyilkosság vagy baleset esetén adhatnak be otthon, s akkor is csak aneszteziológus alkalmazhatja. Kezelőorvosa a propofolt álmatlanság ellen adta Jacksonnak, és a legújabb hírek szerint a kardiológus ellen azóta már emberölésre módosították a vádat.

Véletlen baleset?

Szerencsésen megúszták ugyanakkor a 28 évesen elhunyt Heath Ledger orvosai a filmsztár halálát. A vizsgálat ugyanis azt állapította meg, nem a kezelőorvosok tehettek arról, hogy a posztumusz Oscar-díjban részesült Ledger túladagolta magát különböző altató- és nyugtatószerekkel. A tehetséges ausztrál színészt 2008. január végén találták holtan egy nagy adag gyógyszer társaságában barátnője, Mary-Kate Olsen lakásán. Nem öngyilkosság, „csupán” túladagolás. Állítólag utolsó filmje, a Batman új epizódjának forgatása borította ki, ahol olyannyira azonosult karakterével, az ördögi Jokerrel, hogy heteken át alig jött álom a szemére. A munkamánia mögött azonban általában komolyabb lelki problémák húzódnak meg. Az erős altatók és nyugtatók, amelyeket Ledger a panaszaira szedett, felkeltették a halottkém érdeklődését is, de mint kiderült, a receptekkel nem történt visszaélés, és a megengedettnél sem írt fel senki több gyógyszert a számára. Az orvosok nem szegtek szabályt. Senki nem tehető közvetlenül felelőssé a Túl a barátságon sztárjának haláláért – önmagán kívül.

A tavaly 32 évesen elhunyt Brittany Murphy halála elsősorban fertőző tüdőgyulladás következménye. Ám vérszegénysége és a receptre kapható szerek által okozott, kiterjedt gyógyszermérgezése is hozzájárult a tragédiához, amelyet a Los Angeles megyei halottkémi hivatal véletlen balesetből származó halálesetnek nyilvánított. A szóvivő nem akart részletes felvilágosítást adni arról, pontosan milyen gyógyszerek játszottak közre Murphy halálában, mindössze annyit árult el, hogy receptköteles szerekről volt szó.

Brittany Murphyvel tüdőgyulladás és gyógyszermérgezés végzett
Brittany Murphyvel tüdőgyulladás
és gyógyszermérgezés végzett
Heath Ledger sem öngyilkos lett,
Heath Ledger sem öngyilkos lett,
„csak” túladagolt

 

Gyógyszerre kattanva

Michael Jacksont már régóta féltette a családja a tragédiától
Michael Jacksont már régóta féltette
a családja a tragédiától

Ahogyan Michael Jackson követte a gyógyszer-túladagolásban bálványát, Elvis Presley-t, úgy a 39 éves korában elhunyt Anna Nicole Smith is nagy elődje szomorú nyomdokaiba lépett, hiszen Marilyn Monroe is hasonlóképpen hunyt el. Anna Nicole Smithnek ráadásul a 20 éves fia is véletlen gyógyszer-túladagolás áldozata lett hat hónappal korábban. Halála után a szervezetében hat különböző gyógyszert találtak, ezek közül két antidepresszáns és a metadon kombinációja bizonyult végzetesnek.

Az Aerosmith énekese, Steven Tyler is bevallotta, drogproblémákkal küzd. Ismerve a rocksztár meglehetősen kalandos előéletét, mindez nem számítana akkora szenzációnak, de a 61 éves énekes jelenleg a fájdalomcsillapítók rabja, amelyeket tíz évvel ezelőtt kezdett szedni, a színpadi térd- és lábsérülései miatt jelentkező fájdalmak enyhítésére. Amikor Robbie Williams a 33. születésnapján bevonult egy rehabilitációs klinikára, mert le szeretett volna szokni az antidepresszánsokról, csupán azon hírességek hosszú sorához csatlakozott, akik nyíltan beszélnek gyógyszerfüggőségükről. Uma Thurman sem titkolja, hogy rabja a Xanax nevű nyugtatónak, s már tapasztalja is magán a szer mellékhatásait, a hajhullást és a kedélyingadozást. Mint egy interjúban elmondta, a válása utáni időszakban kapott rá az antidepresszánsra, s képtelen szabadulni tőle, pedig már nagyon szeretne „tisztán” élni.

Melanie Griffith 2000-ben csatlakozott egy Los Angeles-i drogprogramhoz azért, hogy a receptre felírható gyógyszerekkel kapcsolatos függőségét kezelje, amelyeket eredetileg a nyakfájása miatt kezdett szedni. Korábban a Jóbarátokból ismert Matthew Perry és a rockzenész Ozzy Osbourne, illetve Chevy Chase is részt vett rehabilitációs programban fájdalomcsillapítókhoz kötődő függősége miatt, ahogyan Burt Reynolds, Winona Ryder és Jamie Lee Curtis is.

Tablettakapkodás

Anna Nicole Smith nagy elődjét, Monroe-t másolta a halálával is
Anna Nicole Smith nagy elődjét,
Monroe-t másolta a halálával is

Mind több és több amerikai showbiznisz-sztár vallja be a receptköteles gyógyszerekhez való kötődését, miközben sorra érkeznek a véletlen gyógyszer-túladagolásban elhunyt sztárokról szóló, sokkoló hírek is. Ezek az esetek azért kapnak kiemelt szalagcímet, mert a szupersztárokat érintik, de a nyugtatók, altatók, fájdalomcsillapítók és antidepresszánsok mértéktelen fogyasztása nem csupán a kiválasztottak privilégiuma. A vényköteles gyógyszerek jelentik a legújabb addikciót (függőséget), a kutatások tanulsága szerint.

A „tablettakapkodás” hagyománya a nyugati kultúra részévé vált: ahelyett, hogy utánajárnánk egy-egy testi vagy lelki panaszunk valódi okának, a – látszólag – könnyebb megoldást választva keresünk egy orvost, aki felír nekünk rá valami pirulát. A reklámok is ezt sugallják, mondván: „Nincs idő a fájdalomra”. Nem tud aludni? Tessék, egy csodapirula. Fáj a feje? Csak vegye be a kék tablettát.

Talán először még használt is az adott szer, ezért válik tőle függővé az áldozat. Michael Jackson például a hírek szerint komoly égési sérüléseket szerzett az 1984-es Pepsi-reklámforgatáson, s utána kezdett fájdalomcsillapítókat szedni. Húsz évvel később a szűk stábjával készített interjúkban viszont már komoly gyógyszerfüggőségről esik szó. Környezete arról beszél, hogy különböző neveken váltották ki számára a gyógyszereket, vagy egy másik államban vitték Jacksont orvoshoz, hogy hozzájuthasson szereihez.

A receptre adott gyógyszereket hajlamosabbak vagyunk kevésbé komolyan venni, mint az utcai, illegális drogokat. Az a naiv hit él velük kapcsolatban, hogy biztonságosabbak, miközben ugyanúgy addikciót okozhatnak, mint a heroin vagy a morfium. A sztárok által szedett gyógyszerek között sok olyan van, amelyeket nagyon komoly és speciális körülmények idején szabad csak alkalmazni, de amint az Michael Jackson esetéből is világossá válik, ha egy híresség hozzá akar jutni egy gyógyszerhez, akkor meg is találja annak a módját. Ugyanabból a szerből a hozzászokás nyomán pedig egyre többre és többre lesz szükség az azonos hatás eléréséhez, de mivel ezek „csak” receptköteles gyógyszerek, még mindig könnyen ringathatja magát az illúzióba, hogy nincs miért aggódnia.

Udvaros Dorottya maga a titokMég több az e heti Nők Lapjából:

Udvaros Dorottya maga a titok »
Karcsúsító fogások tavaszra »
D. Tóth Kriszta: Buli helyett baj – 2. »
Hogyan ég el a (bánat)zsír? – az életmód-tanácsadó tippjei »
Te mennyire ismered a gyereked? »
Az asszony ma is verve jó? »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top