Aktuális

Üres parkolók, több millióért

A nemrég felújított burkolatú Népfürdő utcában fekete fóliába burkolt totemoszlopok alusszák téli álmukat. Az év második negyedét várják, hogy végre őket is a kezünkből etessük. Pénzzel.

Furcsa, nagyméretű csomagok jelentek meg a Népfürdő utca nemrég felújított részén. Olyan ajándékok várják a díszcsomagolás leszaggatását, amelyeknek nem fogunk örülni. A fekete nejlon új parkolóórákat takar. Szépeket, moderneket, napelemeseket.

Persze az etetésük majd az autósok dolga lesz. Többek között azoké, akik a nyári kánikulában a közeli Dagályba készülnek. Palacsintáért vonyító gyerekestül, kézben a sörrel, szendvicsekkel teli hűtőtáskával, és két életnagyságú felfújt gumikrokodillal. Az amúgy is borsos áru szórakozáshoz így előreláthatóan még hozzákalkulálhatnak pár ezrest.

 Újabb drága helyek

Idézet a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. weboldaláról:

A XIII. kerületi Önkormányzat döntése alapján tájékoztatjuk a tisztelt Ügyfeleket, hogy az új parkolási övezetek (Dráva utca – Váci út – Róbert Károly körút – Népfürdő utca és a Róbert Károly körút – Váci út – Rákos patak – Népfürdő utca által határolt területek) kialakítását társaságunk, a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. végzi. A rendszer várható üzembelépési ideje 2010. II. negyedév.

Hurrá, ismét elesett a fizető övezet határáig bekocsizó, és az igazi káoszban már tömegközlekedő autósok egyik fontos bástyája.

Mire költik a pénzünket?

A befizetett parkolódíjak az önkormányzatokhoz kerülnek. Ezeket a bevételeket a tulajdonos önkormányzatok az úthálózat és a tömegközlekedés fejlesztésére és – kapaszkodjanak meg -, új parkolóhelyek kialakítására költik. Éljen!

A divat – hogy minden olyan helyen pénzt kell szedni, ahol lehet – azért különösen szomorú, mert látjuk, az autósok hogyan fordították le tettekre a legutóbbi ingyenesből fejőstehénné nyilvánított helyek okozta rossz érzéseiket.

Pangó parkolók

Tavaly nyár végén a Pesti alsó rakpart, korábban parkoló autókkal teli része vált fizetőssé. Nem kevés pénzből. Aki gyakran jár arra autóval, az pontosan tudja, hogy azóta pang a környék, a kutya sem áll ott, jelenleg óránként 240 forintért. Jó hír viszont, hogy időkorlát nélkül, addig maradunk, ameddig fizetünk. Nem voltunk restek, előkotortuk a vezess archívumából azokat a képeket, amikor ezeken a parkolóhelyeken még költségek nélkül lehetett letámasztani a kocsikat és elborzadtunk.

Az itt parkoló autós akkoriban szenvedés nélkül lerakhatta az autóját, majd rácsatlakozhatott a budapesti tömegközlekedés lüktető érhálózatára. Aztán este a rakparton át sietve kimenekülhetett a fővárosból. Mára ez már másként van.

Csak a pénz számít?

A rakpart fizetőssé tételével határozottan megbukik a legtöbb, az autósok életét keserítő szervezet által előszeretettel hangoztatott elmélet, miszerint azért kell pénzt szedni a parkolásért, hogy a kevés szabad helyen pörögjenek az autók.

Akiknek dolga van parkoljon, fizessen, majd menjen dolgára. Ezeken a helyeken viszont nyilvánvalóan a kaszálásról szól a történet, hiszen ha van nálunk elég apró, akár egész napra is megváltható a hely.

Különösen a Margit híd – a jelek szerint elhúzódó – felújítása kapcsán szomorú, hogy a jó ideig ingyenesen használható P+R parkoló elveszett. Helyette kaptunk a rakpartra 22 darab pénznyelő automatát. Darabját – telepítés nélkül – úgy másfélmillió forintért.

Ha vannak ötleteik, hogy Önök hová tennének még a fővárosban parkolóautomatákat – akár forgalomtechnikai, akár nevelési céllal, ne habozzanak, írják ide a cikk végére, a komment mezőbe. Köszönjük, megígérjük, nem fogjuk elküldeni egyik önkormányzatnak sem.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top