nlc.hu
Aktuális
Kincs ami van – kiadvány az egészségről

Kincs ami van – kiadvány az egészségről

A Tudatos Vásárló magazin az eddiginél nagyobb formátumban és új arculattal foglalja össze a fogyasztók számára legfontosabb információkat az egészségmegőrzéssel és az egészségügyi fogyasztóvédelemmel kapcsolatban, valamint bemutatja a környezettudatos életmód legújabb trendjeit, tippjeit és sikertörténeteit.

Egészségünk a legnagyobb kincsünk, egész életünkön át vigyáznunk kell rá. Óvakodni a káros hatásoktól, körültekintően dönteni, hogy milyen ételeket fogyasztunk és milyen vizet, vagy italokat iszunk. Nem mindegy, milyen formában jutunk elegendő vitaminhoz, s hogy ismerjük-e az esetleges túlfogyasztás mellékhatásait. Vajon hányan rendelkeznek elég információval a nanotechnológiával készült élelmiszerekről és hányan nincsenek tudatában, hogy az elfogyasztott gyógyszerek majdnem felét feleslegesen, sőt, maguk kárára szedik?

A Tudatos Vásárló magazin 18. száma az egészség témakörét járta körül, olyan fontos kérdéseket is boncolgatva, mint a kórházi ellátáshoz kapcsolódó betegjogok.

Rövid ismertető a tartalomból:

Kincs ami van - kiadvány az egészségről Zöld mama – húsmentes várandósság

Egészségünket a fogantatás pillanatától őriznünk kell. Gondosan kialakított táplálkozással a vegetáriánus kismamák is biztosíthatják a megfelelő tápanyagokat a várandósság és a szoptatás alatt. A cikkben szakértők mellett vegetáriánus életmódot választó kismamák is megszólalnak, saját tapasztalataikat megosztva a fehérjék és más fontos összetevők pótlásáról.

Multivitamin teszt – melyiket válasszam?

Kényelmessé vált táplálkozási szokásunk miatt a vitaminok pótlására egész iparág épült. A piac friss C-vitamin kínálata helyett az előre gyártottat, csomagoltat keressük. A magazin 31 multivitamin italt vizsgált meg: valóban egészséges, ha vitamintartalmuktól megfosztott gyümölcsökből készült, majd mesterségesen felturbózott italokat fogyasztunk?

Vény nélkül – feleslegesen szedett gyógyszerek

Betegségeinkre a gyógyszerek csaknem 40 százalékát feleslegesen szedjük. Különösen a vény nélkül kapható készítményeket, melyeket reklámok hatására vásárolunk például náthánk, vagy kínzó fejfájásunk csillapítására. A cikk szakértője felhívja a figyelmet: érdemes csínján bánni a gyógyhatásúnak reklámozott gyógynövénykészítményekkel és táplálék-kiegészítőkkel is, mert ezek a legtöbbször nem esnek át a gyógyszerfejlesztések során kötelező szigorú klinikai vizsgálatokon.

Kórházteszt a betegjogokról

A kórházi tartózkodás során nem csak az ellátás, hanem az is fontos, hogy tájékoztassanak minket a kezelési kockázatokról és lehetőségekről, hogy helye legyen panaszunknak, vagy hogy szülőként beteg gyermekünk mellett lehessünk. Az összehasonlítás értékeli azokat a kiemelt kórházakat, melyek kötelesek fogadni a sürgős eseteket. A vizsgált 13 kórházban egyaránt szegényes a helyzet a személyre szabott, különszobás, szakemberekkel és kiadványokkal támogatott konzultációk terén.

A Tudatos Vásárló magazinról

A Tudatos Vásárló kiegyensúlyozott, független tájékoztatással támogatja a fogyasztói döntések meghozatalát, ötleteket és segítséget ad egyéni vagy közösségi kezdeményezések létrehozására, működtetésére.

▪          Kiadó: Tudatos Vásárlók Egyesülete (www.tve.hu)
▪          Archívum: www.tudatosvasarlo.hu/magazin
▪          Az eddig feldolgozott témák: A fogyasztó hatalma (etikus fogyasztás), Reklám és média, Karácsony, Aktív állampolgár, Víz, Háztartási vegyi anyagok, Idő, Zöldség-Gyümölcs, Szupermarketek, Közlekedés, Hús, Energia, Édesség, Utazás, Pénzügyek, Ital
▪          Ára újságárusoknál: 460 Ft. A magazint a TVE támogatói az újság minden számát postán kapják.
▪          Árusítóhelyek listája, elérhetőség: www.tudatosvasarlo.hu/magazin/arusitohelyek

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top